latinica  ћирилица
09/01/2021 |  13:46 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Linta: Nikad ne zaboraviti one koji su je stvorili

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta čestitao je Dan Republike Srpske njenom rukovodstvu i građanima, te joj poželio da napreduje i uspije na svim poljima, ali i da se ne zaborave srpski borci, koji su je stvorili.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Linta je nazvao skandaloznim, ali i očekivanim saopštenje SDA da obilježavanje 9. januara predstavlja krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

- U pitanju je jedan od mnogih dokaza da SDA ali i druge političke stranke sa sjedištem u Sarajevu nisu odustale od ratnih ciljeva Alije Izetbegovića i stvaranja unitarne i antisrpske BiH - naveo je Linta.

On smatra da je krajnji cilj ukidanje Republike Srpske i svođenje Srba na nacionalnu manjinu, a zatim i protjerivanje sa svojih viševjekovnih prostora kako što je to učinjeno na području Federacije BiH tokom rata.

- Јedan od načina ukidanja Republike Srpske jeste nastojanje političkog Sarajeva da se zabrani proslava Dana Republike - dodao je Linta.

Linta je podsjetio da je Republika Srpska nastala kao izraz volje srpskog naroda u vremenu kada mu je prijetila realna opasnost da ponovo doživi genocid, masovne zločine i etničko čišćenje na području čitave BiH.

- Stvaranje Republike Srpske i njena odbrana u ratu bila je garancija da će srpski narod, barem u dijelu bivše SR BiH, živjeti u slobodi i da će moći nesmetano da njeguje svoj nacionalni i kulturni identitet - ukazao je Linta.

On je poručio da se nikada ne smije zaboraviti ključna uloga Vojske Republike Srpske u odbrani zapadne srpske države i da se sa zahvalnošću i ponosom treba sjećati boraca koji su u toj teškoj borbi položili svoje živote, saopšteno je iu Saveza Srba iz regiona.

Linta je napomenuo da je Republika Srpska od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i završetka rata do danas izložena brutalnim nasrtajima bošnjačke elite uz saglasnost i aktivno učešće dijela međunarodne zajednice, da joj je oteto 80 odsto nadležnosti, od kojih su posebno važne one iz oblasti odbrane, bezbjednosti, pravosuđa, finansija i poreske politike.