latinica  ћирилица
09/01/2021 |  15:26 ⇒ 15:31 | Autor: RTRS

Raković: Srbija i Srpska su jedan organizam

U Otvorenom programu Radio-televizije Republike Srpske, povodom Dana Republike, petu godinu zaredom gostovao je istoričar dr Aleksandar Raković. On se zahvalio na toj časti i izjavio da mu je žao što ove godine nije bio u mogućnosti da bude u studiju u Banjaluci, već je govorio iz studija u Beogradu.
Aleksandar Raković - Foto: RTRS
Aleksandar RakovićFoto: RTRS

Raković je podsjetio da su Republika Srpska Krajina i Republika Srpska osnovane tokom postojanja SFR Јugoslavije kako bi zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom branile jugoslovensku državu od napada separatista. No, kada više nije bilo moguće, srpski narod zapadno od Drine nastavio je da izgrađuje svoju srpsku državnost.

-  Stoga je Republika Srpska naša najveća pobjeda - podvukao je Raković.

Raković je istakao da su Srbija i Crna Gora svoju srpsku državnost 1918. izdigle u jugoslovensku državnost i da nakon razbijanja SFR Јugoslavije srpska državnost Republike Srpske ima izričiti kontinuitet sa savremenom srpskom državnošću koja je obnovljena u 19. vijeku.

Dakle, naglasio je Raković, srpska državnost Srbije, Srpske i Crne Gore je jedna te ista državnost srpskog naroda.

Kada je riječ o našem vremenu Raković je rekao da su Srbija i Srpska jedinstven organizam i da se nadamo da će to s nama ponovo biti i Crna Gora.

U svakom slučaju, pojasnio je Raković, sve nove izazove Srbija, Srpska i srpski narod Crne Gore dočekaće rame uz rame zajedno jer su Srbi jedna i nedjeljiva cjelina.