latinica  ћирилица
09/01/2021 |  17:50 | Autor: SRNA

Nijedan respirator "Srebrne maline" nije u funkciji

Respiratori koje je u jeku pandemije virusa korona nabavila firma "Srebrna malina" za Federalnu upravu civilne zaštite i Vladu Federacije BiH, još nisu stavljeni u funkciji, jer nijedan nije verifikovan, rekao je Almir Badnjević, direktor kompanije "Verlab" koja je trebalo da izvrši verifikaciju.
Respiratori -
Respiratori

Badnjević je naveo da, ukoliko nešto nije verifikovano, zakonski ne smije da se koristi.

- Nismo verifikovali nijedan uređaj, jer nas nisu pozvali. Ne znam dokle je došao taj proces niti šta se dešava, nemamo nikakvih informacija - rekao je Badnjević za portal Kliks i dodao da čekaju poziv Federalne uprave civilne zaštite

Iz Federalne uprave su naveli da im je 26. decembra istekao ugovor s Verlabom i da su prije toga, 22. decembra, uputili akt Agenciji za javne nabavke o daljnjem definisanju odredbi ugovora.

Ova uprava je 14. jula 2020. uputila dopis kantonalnim ministarstvima zdravstva da u što kraćem roku dostave zahtjev o neophodnim količinama respiratora za kliničke centre i bolnice.

Nakon što su ministarstva iskazala potrebe, Federalni štab je donio zaključke kojim se rapoređuje 100 respiratora u zdravstvene ustanove na području Federacije BiH.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite su naveli da je većina respiratora podijeljena, navodi sarajevski portal.

Zbog ovih respiratora Tužilaštvo BiH je formiralo predmet, u kojem je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića i ostalih za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca i krivotvorenja isprava.

Osim Novalića, optuženi su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, pravno lice "F.H. Srebrena malina" Srebrenica i direktor ove firme Fikret Hodžić, te ministar finansija FBiH Јelka Milićević.