latinica  ћирилица
09/01/2021 |  18:11 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Dodik: Istorijski cilj - samostalna i slobodna Republika Srpska (VIDEO)

Dvadeset i devet godina od osnivanja, Republika Srpska je uprkos brojnim izazovima postala demokratski, politički i institucionalno stabilna zajednica za život svih naroda poručili su zvaničnici Srpske na Svečanoj akademiji održanoj povodom obilježavanja Dana Republike.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska nije poklonjena, za nju su se izborili najbolji među nama, te da je obaveza svih da je čuvaju i grade za buduće generacije.

Ljubav prema otadžbini mjeri se učinjenim djelima, a u izuzetno izazovnoj godina pandemije, poseban patriotizam su pokazali zdravstveni i prosvjetni radnici, privrednici koji su očuvali radna mjesta i svi građana koju su poštujući preventivne mjere sačuvali svoje i zdravlje svojih bližnjih, poručio je Dodik.

Istakao je da je deveti januar dan kada se prisjećamo stvaranja Republike Srpske, borbe za opstanak i svega onog što treba da učinimo da Republika Srpska bude bolja.

- Naš istorijski cilj je samostalna i slobodna Republika Srpska i moramo naučiti lekciju, koju su mojoj generaciji predali naši preci. Nemati državu je nešto što su Srbi naučili na najgori mogući način i u raznim bunama i nažalost i posljednjem građanskom ratu - izjavio je Dodik.

Republika Srpska je u Dejtonski sporazum unijela svoj subjektivitet i sve nephodne elemente državnosti – teritoriju, stanovništvo i suverenu vlast u okviru svojih granica. Zauzvrat, dobili smo mir i međunarodnu verifikaciju Republike Srpske kao ravnopravnog entiteta u okviru BiH sa visokim stepenom autonomije, poručio je Dodik.

- Borba na političkom planu sa raznim onima koji opstruišu Republiku Srpsku će se nastaviti i ona neće biti nimalo laka ni u idućoj godini, alo ono što odvaja iduću godinu od svih godina do sada, što se tiče Republike Srpske, jeste to da mi naredne godine slavimo 30 godina i moramo se pripremiti. Moramo biti još jači i moramo to učiniti na najbolji mogući način - naglasio je Dodik.