latinica  ћирилица
10/01/2021 |  12:45 ⇒ 16:06 | Autor: SRNA

Više slučajeva falsifikovanja srpske istorije u bogomoljama SPC

Episkop pološko-kumanovski Pravoslavne ohridske arhiepiskopije SPC Јoakim izjavio je da nedavni vandalski čin birsanja imena na fresakama srpskih svetitelja u manastiru kod Krive Palanke nije jedini slučaj falsifikovanja srpske istorije unutar srednjovjekovnih crkava i manastira SPC u Sjevernoj Makedoniji.
Pravoslavni krst - Foto: RTRS
Pravoslavni krstFoto: RTRS

Episkop Јoakim je naveo da ima i drugih takvih slučajeva, pa je naveo primjer manastira u selu Žurče, u blizini Bitolja, gdje se vidi da je na fresci Svetog Save s desne strane brisano ime srpski.

- U manastiru u selu Lešak kod Tetova postojala je freska Svetog Lazara zajedno sa Svetim Atanasijem. Posle miniranja manastirske crkve 2001. godine, manastir je bio u razrušenom stanju. Prilikom obnavljanja svetinje obnovljena je freska samo Svetog Atanasija, dok je Svetog Lazara izostavljena - dodao je vladika za "Vesti".

Prema njegovim riječima, ideja o falsifikovanju istorije i srpskih tragova u Sjevernoj Makedoniji nije došla preko noći već je tinjala dugo vremena čekajući da se ispuni u svoje vrijeme.

Makedonske vlasti još istražuju kako je krajem prošle godine došlo do toga kada su preimenovane freske srpskih srednjovjekovnih vladara i svetitelja u manastiru Sveti Јoakim Osogovski kraj Krive Palanke.