latinica  ћирилица
10/01/2021 |  17:40 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

U Brčkom tradicionalno obilježen 29. rođendan Srpske (VIDEO)

Dan Republike Srpske 9. januar obilježen je i u distriktu Brčko. Na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, položeni su vijenci u ime predsjednice Republike Željke Cvijanović, srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Vlade i Narodne Skupštine Republike Srpske.
Brčko: Obilježavanje Dana Republike Srpske - Foto: SRNA
Brčko: Obilježavanje Dana Republike SrpskeFoto: SRNA

Obilježavanje 9. januara, izbor je i pravo srpskog naroda, da obilježava Dan svoje Republike Srpske, koja je stvorena u miru, a odbranjena u ratu. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je više od 23.000 boraca Vojske Republike Srpske i više od 9.000 civila. Bitka svih bitaka, bila je proboj koridora prema Јugoslaviji.

- Ne teba zaboravati tih 450 ljudi, pripadnika VRS, koji su položili svoj život za Republiku Srpsku i njima u čast, i svih koji žive u Republici Srpskoj i ovdje u Brčko distriktu moramo da obilježavamo ovaj dan i obilježavaćemo ga naravno i u budućem periodu - rekao je Boris Pašalić, izaslanik predsjednice Republike Srpske.

Foto: SRNA

Brčko je žila kucavica za Republiku Srpsku, na koridoru života, plaćenom vojničkom krvlju i čašću.

- Ko je gledao film `Koridor` neka se još jednom prisjeti kako je bilo onim ljudima, onom narodu koji je stvarao Republiku Srpsku. Mnogo je lakše danas da se učini neki pomak da bi građanima bilo bolje, da ostanu na ovim prostorima - istakao je Boško Tomić, izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Predsjednik Opštinskog odbora BORS-a u Brčkom Cvjetko Simić dodao je da je za čitavu Republiku Srpsku, i za grad Brčko distrikt, ovaj dan veoma važan,.

- Važan je da se obilježi, jer mnogi borci su dali život za stvaranje Srpske,  odnosno za odbranu Republike Srpske i stanovnika čitave Republike Srpske - kaže Simić.

Distrikt Brčko vlasništvo je dva entiteta u BiH. U njemu žive i građani Srpske, koji zaslužuju i imaju sva prava da slave 9. januar kao Dan Republike Srpske.

- A ono što je najvažnije je njihova neizmjerna ljubav, koja je činjenica, koja može sve da pokrene i koja je najveća tekovina i borbe za opstanak Republike Srpske, a što je na kraju krajeva i potvrđeno kroz referendum, koji je održan i na prostorima Brčkog o Danu Republike Srpske - naglasio je Siniša Milić, predsjednik Skupštine distrikta Brčko.

Obilježavanju Dana Republike Srpske u Brčkom, prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, srpski predstavnici u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Distirktu i predstavnici Boračke organizacije Srpske.