latinica  ћирилица
10/01/2021 |  19:42 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Mladi šahisti Srpske pobjednici Međunarodnog meča sa ekipama iz Rusije

Ekipa Republike Srpske je pobjednik 7. Međunarodnog šahovskog meča. Na ovom takmičenju učestvovalo je 26 ekipa (24 iz Rusije) a prvi put se održalo povodom 9. januara - Dana Republike Srpske. Druga ekipa Srpske zauzela je 12. mjesto.
Ekipa Republike Srpske - Foto: RTRS
Ekipa Republike SrpskeFoto: RTRS

Za prvu ekipu Srpske nastupili su: Marko Lipovčić, Slobodan Pištalović i Mirko Šajin, dok je druga ekipa bila u sastavu: Emanue Lazić, Đorđe Lukić, Vuk Kršić, Nikša Bulatović.

Današnji meč je prva aktivnost organizovana u okviru potpisanog prošlogodišnjeg sporazuma o saradnji u oblasti šahovskog obrazovanja, između Šahovskog saveza Republike Srpske i "Srednje škole za opšte obrazovanje br. 5" grada Јugorsk (Ruska Federacija).

Na 7. Međunarodnom ekipnom meču nastupila su djeca do 16 godina starosti. Takmičari su imali na raspolaganju 15 minuta po igraču za razmišljanje, a odigrano je 5. kola po švajcarskom sistemu i na platformi za virtuelni šah.

Ekipni turnir u šahu među učenicima opšteobrazovnih škola održava se radi: popularizacije šaha među učenicima, proglašenja najboljih šahista među učenicima u šahu na Internetu, uvođenje digitalnih tehnologija u šahovsku obuku i igru, jačanje prijateljskih odnosa među šahistima Rusije i Republike Srpske. Potpisani sporazum i dogovorene aktivnosti se realizuju uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji.

Kako izgleda tabela najbolje plasiranih ekipa pogledajte OVDЈE.