latinica  ћирилица
11/01/2021 |  10:45 ⇒ 11:49 | Autor: RTRS

Nastavljeno suđenje Osmanu Mehmedagiću

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje direktoru Obavještajno-bezbjednosne agenci BiH Osmanu Mehmedagiću, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja.
Osman Mehmedagić i advokat Senka Nožica ispred Suda BiH - Foto: SRNA
Osman Mehmedagić i advokat Senka Nožica ispred Suda BiHFoto: SRNA

Zajedno sa Mehmedagićem optužen je i Muhamed Pekić, rukovodilac u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji.

Oputžnica tereti Mehmedagića i Pekića da su tokom avgusta 2020. godine zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA, radi privatnih i ličnih interesa, da bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA.

Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka je na prvom ročištu rekao da je direktor OBA iskoristio svoja ovlaštenja da bi nezakonito došao do podatka ko je anonimni podnosilac krivične prijave protiv njega za zloupotrebu položaja.

- Anonimnu prijavu protiv sebe proglasio je prijetnjom po bezbjednost BiH. Privatno je špijunirao podnosioca prijave protiv sebe - rekao je Čavka.

On je naglasio da je ovim činom Mehmedagić narušio i ugled BiH, s obzirom na to da su mnogi svjetski mediji pisali da je direktor tajne službe BiH privatno špijunirao podnosioca krivične prijave protiv sebe.