latinica  ћирилица
11/01/2021 |  10:57 ⇒ 10:59 | Autor: RTRS

Koalicija "Zajedno za Srebrenicu": CIK da saopšti rezultate istrage

Koalicija "Zajedno za Srebrenicu" pozvala je danas CIK BiH da proglase izbore za Srebrenicu ili da javnost obavijeste o rezultatima istrage za Doboj i Srebrenicu.
Koalicija "Zajedno za Srebrenicu" - Foto: SRNA
Koalicija "Zajedno za Srebrenicu"Foto: SRNA

- Ovo odugovlačenja oko proglašenja izbora unosi sve veću nesigurnost i zabrinutost građana Srebrenice oko mogućih političkih utakmica i nagodbi u političkim krugovima u Sarajevu, a koje iznosi portal "Za Srebrenicu" u nastupima Ćamila Durakovića iz koalicije "Moja Srebrenica" - naglasili su u saopštenju.

Ističu da zato traže od CIK BiH da saopšte rezultate rezultate istrage da bi javnost i građani Srebrenice, ali i cijele BiH bili uvjereni u to.

- Poznato je da je CIK utvrdio konačan birački spisak na kome su se nalazili i oni kojima su kao istekle lične karte i na kome su se kao nalazili i umrli glasači. Pa to ako je tačno, nije odgovornost OIK-a, nego stručne službe CIK-a. CIK je zaključio birački spisak i poslao u izborni proces. Ako je imao saznanja zašto nije reagovao. Zapisnici sa biračkih odbora i izjave članova biračkih odbora jasno potvrđuju da nepravilnosti u izborima u Srebrenici nije bilo. Zato  koalicija "Zajedno za Srebrenicu" koju čine sve srpske partije u Srebrenici traži da se donese odluka od strane CIK-a BiH o potvrđivanju izbora u Srebrenici - naglasili su iz koalicije "Zajedno za Srebrenicu".

Naglasili su da su izjave dali 150 članova biračkih odbora - Srba i Bošnjaka.