latinica  ћирилица
11/01/2021 |  11:40 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Suđenje Mehmedagiću: Mujić potvrdio da je obezbijedio snimak optuženima

Tokom glavnog pretresa pred Sudom BiH u predmetu protiv direktora OBA BiH Osmana Mehmedagića, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, svjedok Tužilaštva BiH, generalni direktor BH pošta Mirsad Mujić, potvrdio je da je snimak iz pošte na Alipašinom Polju izuzet nakon usmenog zahtjeva optuženog Muhameda Pekića, rukovodioca u OBA, te da je OBA pismeni zahtjev dostavila nakon 20 dana.
Osman Mehmedagić pred Sudom BiH - Foto: SRNA
Osman Mehmedagić pred Sudom BiHFoto: SRNA

Direktor unutrašnje zaštite BH pošta Edin Šukalo, rekao je da je snimak lično prebacio na USB, ali da u sistemu video nadzora nema tragova da je to učinio i neko drugi, te da mu nije poznato kako je sporni video zapis dospio u javnost.

Izvršni direktor BH pošta Nedim Mataruga, potvrdio je da je bio u kancelariji generalnog direktora kada je Mujić Pekiću predao snimak, te da je, kaže, shvatio da se radi o prijetećem pismu.

Predmetni sudija Branko Perić odbio je da na narednom ročištu 21. januara svjedoče komesar policije Kantona Sarajevo Nusret Selimović i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, jer smatra da činjenice ko je i na koji način Osmanagića obavijestio da je zaprimljena krivična prijava, kao i političke implikacije slučaja, nisu predmet optužnice.

Optužnica tereti Mehmedagića i Pekića da su tokom avgusta 2020. godine zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA radi privatnih i ličnih interesa, da bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA.