latinica  ћирилица
11/01/2021 |  12:16 ⇒ 12:44 | Autor: SRNA

Negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na ustavne amandmane

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je ponovo dala negativno mišljenje na Prijedlog amandmana dva, tri, četiri i pet na Ustav BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika SDP BiH.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Ovim amandmanima, između ostalog, predviđa se da, umjesto Predsjedništva BiH, budu birani predsjednik i dva potpredsjednika, kao i da na čelo izvršne vlasti bude biran premijer.

Amandmanima se, osim navedenog, preciziraju nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta, a postojećim nadležnostima institucija BiH dodaju se odbrana i bezbjednost, uspostavljanje i funkcionisanje Suda i Tužilaštva BiH, kao i ostalih nadležnosti koje se uređuju zakonom.

Izmeđuo stalog, dodaje se i potpuno nova tačka "podijeljene nadležnosti drugih nivoa vlasti sa institucijama BiH", kojima su obuhvaćeni poreski sistem, izborni proces, pravosuđe, poljoprivreda, nauka i tehnologija, ekologija, lokalna samouprava i druge nadležnosti koje se uređuju zakonom.

Ovo je drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, što u praksi znači okončanje zakonodavne procedure za predložene amandmane, koji su na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma.

Komisija je dala pozitivno mišljenje za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je predložio Saša Magazinović iz SDP-a.

Podršku Ustavnopravne komisije dobila je poslanička inicijativa Damira Arnauta, kojom se nadležnim institucijama entiteta, kantona i opština u svim dijelovima BiH predlaže da ulice, trgove, parkove, škole i druge javne površine i ustanove koje trenutno nose nazive po licima ili organizacijama koje su u bilo kojem trenutku sarađivale, pripadale ili na drugi način djelovale na strani ili u koordinaciji sa okupacionim nacističkim ili fašističkim snagama u Drugom svjetskom ratu zamijene imenima lica iz BiH koja su priznata kao pravednici među narodima od Centra "Јad vašem".

Član Komisije Nikola Lovrinović bio je stava da inicijativom treba obuhvatiti sve totalitarne, autoritarne i okupatorske režime.

Inicijativa Šemsudina Mehmedovića, da se u Parlamentarnoj skupštini BiH započne ponovo procedura javnog oglašavanja i usvajanja teksta himne BiH, nije dobila podršku Ustavnopravne komisije.

Član Komisije Nebojša Radmanović istakao je da bi usvajanje ove inicijative izazvalo polemike i da trenutno u BiH ima mnogo važnijih pitanja.

Poslanička inicijativa Alme Čolo, da Predstavnički dom imenuje privremenu komisiju za izradu Prijedloga zakona o državnoj imovini BiH, nije dobila potrebnu podršku članova Komisije, pri čemu je član Komisije Borjana Krišto istakla da je riječ o pitanju za koje je potreban politički konsenzus.