latinica  ћирилица
11/01/2021 |  12:28 ⇒ 13:22 | Autor: SRNA

Sjednica Predstavničkog doma PS BiH u Sarajevu

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu zahtjev za iniciranje glasanja o nepovjerenju Savjetu ministara, kao i zahtjev za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

Predlagači zahtjeva za iniciranje glasanja o nepovjerenju su poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić, Damir Arnaut i SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

Na dnevnom redu sjednice je, u prvom čitanju, Prijedlog amandmana dva, tri, četiri i pet na Ustav BiH, koji je na prošloj sjednici ovog doma vraćen Ustavnopravnoj komisiji na ponovno razmatranje.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas ponovo dala negativno mišljenje na prijedloge ovih amandmana na Ustav BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika SDP-a BiH.

Ovim amandmanima, između ostalog predviđa se da, umjesto Predsjedništva BiH, budu birani predsjednik i dva potpredsjednika, kao i da na čelo izvršne vlasti bude biran premijer.

Amandmanima se, osim navedenog, preciziraju nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta, a postojećim nadležnostima institucija BiH dodaju se odbrana i bezbjednost, uspostavljanje i funkcionisanje Suda i Tužilaštva BiH, kao i ostalih nadležnosti koje se uređuju zakonom.

Između ostalog, dodaje se i potpuno nova tačka "podijeljene nadležnosti drugih nivoa vlasti sa institucijama BiH" kojima su obuhvaćeni poreski sistem, izborni proces, pravosuđe, poljoprivreda, nauka i tehnologija, ekologija, lokalna samouprava i druge nadležnosti koje se uređuju zakonom.

Ovo je drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, što u praksi znači okončanje zakonodavne procedure za predložene amandmane.

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici, u drugom čitanju, razmatraju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik SDP-a Saša Magazinović.

Ustavnopravna komisija ovog doma utvrdila je usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH ovog zakonskog prijedloga.

Na dnevnom redu je i 14 poslaničkih inicijativa od kojih je sedam podnio poslanik SDA Denis Zvizdić, koji je i zamjenik predsjedavajućeg ovog doma.

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici razmatraju i više izvještaja komisije Kolegijuma o postizanju saglasnosti za poslaničke prijedloge, zahtjeve i inicijative, te izvještaje o radu pojedinih institucija BiH.

Na dnevnom redu je i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora, među kojima i Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o izgradnji i uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac-Ljubovija.