latinica  ћирилица
11/01/2021 |  12:57 ⇒ 13:06 | Autor: SRNA

Obilježeno 28 godina od stradanja 56 boraca Novogradske brigade

Parastosima, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća danas je u Novom Gradu obilježeno 28 godina od stradanja 56 boraca Četvrtog bataljona Novogradske brigade Vojske Republike Srpske u napadu pripadnika takozvane Armije Republike BiH na lokalitet Suva Međa u Banjanima 11. januara 1993. godine.
Novi Grad / parastos - Foto: SRNA
Novi Grad / parastosFoto: SRNA

 Јutros je prvo služen parastos u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu, a potom u kapeli Svetog velikomučenika Prokopija u Poljavnicama, na mjesnom groblju.

Sveštenik Nebojša Nježić je, nakon pomena u Poljavnicama, rekao da se u Novom Gradu svake godine sa tugom sjeća na dešavanja prije 28 godina.

- Sjećamo se srpskih boraca poginulih 11. januara, ali i svih nevinih srpskih žrtava. Sjećanje na njih ne smije da izblijedi jer tako gubimo svoj identitet - rekao je Nježić.

Predsjednik Skupštine opštine Novi Grad Zoran Kukavica i predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Novi Grad Nemanja Starčević položili su vijenac na spomen-ploču za 21 poginulog i tri stradala pripadnika Vojske Republike Srpske, te četiri civilne žrtve rata, postavljenu na kapelu u Poljavnicama 2016. godine.

Kukavica je rekao da se u Novom Gradu svake godine, samo dva dana poslije Dana Republike Srpske, obilježava godišnjica stradanja boraca Novogradske brigade 1993. godine.

- Naši poginuli borci su svojim životima omeđili granice Republike Srpske, teritorije gdje mi živimo u slobodi. Naš zadatak je da omogućimo ekonomski razvoj Srpske i stvorimo uslove da mladi ostaju ovdje - rekao je Kukavica.

Starčević je rekao da je 11. januar tužni datum u istoriji Novog Grada od 1993. godine.

- Svake godine obilježavamo ovaj datum, sa tugom se sjećajući naših drugova koji nisu sa nama - rekao je Starčević.

Predstavnici opštine Novi Grad i Boračke organizacije Novi Grad položili su danas vijence i na mjesnom groblju u Čađavici, gdje je sahranjeno šest boraca Vojske Republike Srpske stradalih 11. januara 1993. godine.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić rekao je da se članovi ove organizacije na današnji dan i u svim drugim prilikama sjećaju poginulih drugova i odaju im poštu.

Komisija za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u opštini Novi Grad uvrstila je ovaj datum u Kalendar značajnih datuma u oktobru 2010. godine i od tada se ovaj datum i zvanično obilježava