latinica  ћирилица
11/01/2021 |  12:59 ⇒ 13:09 | Autor: SRNA

Razgovori o mirovnom procesu između Izraela i Palestinaca

Šefovi diplomatija Njemačke, Francuske i Јordana razgovarali su danas u Kairu o načinima obnove mirovnih razgovora Izraela i Palestinaca.
Egipat, Njemačka, Fancuska i Јordan sastanak (Foto: https://abcnews.go.com) -
Egipat, Njemačka, Fancuska i Јordan sastanak (Foto: https://abcnews.go.com)

U saopštenju egipatskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je cilj sastanka bio da se od Izraela i Palestinaca zatraži da pregovaraju o "pravednom i sveobuhvatnom političkom rješenju" na osnovi ostvarenja palestinske države sa istočnim Јerusalimom kao glavnim gradom.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da je sastanak prilika za razgovore o načinima da Izraelci i Palestinci pokrenu razgovore zasnovane na "pozitivnom regionalnom kontekstu" u svjetlu nedavnih sporazuma o normalizaciji odnosa nekoliko arapskih država sa Izraelom.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova napominje da su razgovori usmjereni na obnovu izraelsko-palestinskih odnosa.

U septembru 2020, palestinski predsjednik Mahmud Abas zatražio je da početkom ove godine bude održana međunarodna konferencija za pokretanje "jedinstvenog mirovnog procesa" na osnovu rezolucija UN i nekadašnjih sporazuma sa Izraelom.

AP podsjeća da Palestinci više ne smatraju SAD poštenim posrednikom u razgovorima jer smatraju da je odlazeći američki predsjednik Donald Tramp izvršio nekoliko proizraelskih koraka.