latinica  ћирилица
11/01/2021 |  13:04 | Autor: SRNA

Bevanda: Nije bilo povećanja iznosa za kupovinu zgrade UIO u Banjaluci

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bavanda izjavio je danas u Sarajevu da Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH nije tražili niti je Ministarstvo finansija predlagalo bilo kakvo povećanje iznosa koji se odnosi na izgradnju glavne kancelarije UIO u Banjaluci.
Vjekoslav Bevanda - Foto: SRNA
Vjekoslav BevandaFoto: SRNA

Odgovarajući na poslaničko pitanje Nenada Nešića na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Bevanda je podsjetio da su odlukom o odobrenju projekta nabavke izgradnju objekta za regionalni centar i glavnu kancelariju UIO i izgradnje i rekonstrukcije graničnih prelaza od 2015. godine odobrena sredstava za izgradnju glavne kancelarije UIO u Banjaluci.

Bevanda je precizirao da je riječ o ukupnom iznosu od 37,9 miliona KM a prema strukturi objekat košta 36 miliona, a njegovo opremanje 1,9 miliona KM.

- U skladi sa odlukom o izradi budžeta Ministarstvo finansija je od 2015. godine do danas odobravalo budžetska sredstva na budžetskom kodu UIO u istom iznosu - rekao je Bevanda.

Nešić je rekao da nije zadovoljan odgovorom ministra finansija jer smatra da se sredstva u vrijeme epidemije virusa korona mogu uložiti u bolje namjene od kupovine zgrade.

Na pitanje poslanika Mirka Šarovića zašto Savjet ministara nije usvojio Nacrt budžeta zajedničkih institucija za ovu godinu, predsjedavajući Savjeta ministata Zoran Tegeltija je rekao da za to postoje objektivni i subjektivni razlozi o kojima sada ne želi da govori, posebno ne o subjektivnim razlozima.

On je podsjetio da u posljednje tri godine nijedan budžet institucija BiH nije donesen u predviđenim rokovima.

- Rok nije ispoštovan, ali za 15 dana Savjet ministara utvrdiće Nacrt budžeta i uputiti Predsjedništvu kao nadležnom predlagaču koji će nakon toga doći pred poslanike - istakao je Tegeltija, dodavši da se očekuje da će budžet biti usvojen do kraja februara.

Šarović je u odgovoru iznio mišljenje da Tegeltija ne treba da se vraća u prethodne godine i da ukazuje da budžeti nisu usvojeni u predviđenim rokovima.