latinica  ћирилица
11/01/2021 |  13:14 ⇒ 13:26 | Autor: TANЈUG

Madrid se oporavlja od istorijske snježne mećave (VIDEO)

Madrid pokušava da se vrati u normalan ritam nakon snježne oluje, koja je paralisala grad i velike dijelove centralne Španije proteklog vikenda.
Nevrijeme u Španiji - Foto: BBC
Nevrijeme u ŠpanijiFoto: BBC

Zemlja je pod uticajem talasa ledenog vazduha, zbog čega je usporena i masovna vakcinacija protiv virusa korona.

Zbog današnjeg osjetnog pada temperature i snježnih nanosa od preko 50 centimetara u nekim gradskim sredinama, vlasti su apelovale na građane da izbjegavaju putovanja i da ostanu kod svojih kuća.

Oko 700 saobraćajnica u Španiji je pod snijegom, pa vlasti podsjećaju da su neophodne zimske gume ili lanci za otprilike pola putne mreže.

Vlasti u Madridu apelovale su na građane da po jednu saobraćajnu traku u svakom smjeru ostave slobodnu za kretanje vozila hitne pomoći, vojske, buldožera i mehanizacije za raščišćavanje snijega.

Većina radnji i prodavnica u Madridu danas je zatvorena, radi tek po koji supermarket, a najpouzdanije sredstvo prevoza je metro.

Sa madridskog aerodroma danas slijeću i poleću avioni manje nego uobičajeno, ali se očekuje puna normalizacija vazdušnog saobraćaja.

U regionima Kastilja la Mača, Madrid i mnogim drugim, škole su danas zatvorene.

Vremenska nepogoda odnijela je u Španiji najmanje četiri ljudska života, a oko 1.500 ljudi bilo je zarobljeno u svojim vozilima, neki od njih i više od 24 časa.