latinica  ћирилица
11/01/2021 |  13:18 ⇒ 13:53 | Autor: SRNA

Tegeltija: Do kraja januara prve doze vakcina

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da se prve vakcine protiv virusa korona u BiH očekuju do kraja januara.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Odgovarajući na poslaničko pitanje Zukana Heleza gdje se nalazi BiH kada je riječ o vakcinaciji protiv virusa korona, Tegeltija je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podsjetio da je pandemija ovog virusa globalno pitanje i da se BiH odmah angažovala da bude dio globalnog procesa, prije svega, saradnje sa EU u vezi sa nabavkom lijekova, opreme, razmjene iskustava u vezi sa liječenjem, a sada i nabavke vakcine.

- Najave su bile da će se početkom godine pojaviti vakcina, a da će stanovništvo u cijelom svijetu u prvoj polovini ove godine u najvećoj mjeri biti vakcinisano, prije svega prioritetne grupe - rekao je Tegeltija,

Prema njegovim riječima, BiH je u skladu sa tim pristupila takozvanom globalnom sistemu nabavke vakcine "Kovaks".

- U septembru 2020. godine potpisali smo taj ugovor, kojem je pristupilo još 186 zemalja, naručili 1.232.000 vakcina i uplatili avans od 1.970.000 dolara - precizirao je Tegeltija, dodavši da su to samo prve narudžbe vakcina.

On je naveo da su preostali dio sredstava do ukupnog iznosa za naručene vakcine od 12.997.000 dolarao platili entiteti i Brčko distrikt, a da je Savjet ministara obezbijedio dva miliona KM za tehničku podršku, odnosno za transport, skladištenje i dostavu vakcina institucijama koje će vršiti vakcinaciju.

Prema njegovim riječima, naručene su vakcine koje koje su prve registrovane i za koje je odobrena upotreba, a program vakcinacije definisala su resorna ministarstva Republike Srpske i Federacije BiH, odnosno odjeljenje Brčko distrikta.

On je dodao da je pored "Kovaks" mehanizma kroz EU mehanizam dogovorena nabavka 882 hiljade doza vakcina, a riječ je o dvije vakcine odobrene u EU.

Predsjedavajući Savjeta ministara podsjetio je da se nabavka vakcina dogovara između nadležnih entitetskih ministarstava i Brčko distrikta.

Tegeltija je precizirao da cijena naručenih vakcina iznosi u nivou od 10 dolara i da će vjerovatno i cijena narednih naručenih vakcina biti u tom rasponu.

Predsjedavajući Savjeta ministara je rekao da se znaju prioritetne grupe koje će biti vakcinisane, a to su zdravstveni radnici, pomoćni radnici u zdravstu, lica starija od 65 godina sa hrobničnim bolestima i osobe smještene u ustanovama za brigu o starima.

- Siguran sam da će BiH zajedno sa svojim partnerima i kroz sistem Kovaks i mehanizam EU blagovremeno kad i druge zemlje nabaviti vakcinu - rekao je Tegeltija i dodao da će za sve prioritetne grupe biti omogućena besplatna vakcinacija protiv virusa korona.

Helez je naglasio da je zadovoljan veoma iscrpnim odogovorom, te da se uvjerio da je stanje bolje od onoga kako to mediji predstavljaju.

On je dodao da je nakon ohrabrujućeg odgovora Tegeltije mirniji s obzirom na to da pandemija ne jenjava i da je vakcinacija jedan od načina da se spriječi njeno širenje