latinica  ћирилица
11/01/2021 |  13:42 ⇒ 13:43 | Autor: TANЈUG

Evropska komisija: Smanjiti putovanja, ali ne zatvarati granice unutar EU

Evropska komisija pozvala je danas zemlje članice da pojačaju koordinaciju i informisanje građana kad je riječ o mjerama koje se uvode u cilju zaustavljanja širenja Kovida - 19, ali i podsjetila na svoje preporuke o nezatvaranju unutrašnjih granica EU.
Evropska komisija - Foto: RTRS
Evropska komisijaFoto: RTRS

- Preporučeno je da se limitiraju sva neesencijalna putavanja, koliko god je to moguće, ali i da se održi, koliko je moguće, esencijalni protok radnika i robe - kaže portaparol EK Kristijan Vigand.

Povodom odluke Danske da ograniči ulazak građana EU u zemlju, kako bi zaustavila novo širenje virusa korona, u Briselu kažu da ne žele da komentarišu individualne odluke zemlja članica kada je riječ o mjerama za zaštitu zdravlja, ali naglašavaju da prate situaciju i pozivaju na pojačanu koordinaciju na nivou EU.

- Fizička distanca i samodisciplina nastavljaju da budu neophodne sve dok vakcinacija ne uzme maha. Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje građanima da smanje aktivnosti kao što su putovanja i socijalni kontakti - kaže Vigand.

Vigand dodaje da, istovremeno, građani od zemlja članica EU očekuju više kooordinacije i pravovremenih informacija kada je riječ o mjerama koje se odnose na slobodu kretanja.

Putovanje unutar granica EU trenutno je dozvoljeno, ali se mjere obaveznog testiranja i karantina po ulasku u zemlju razlikuju od države do države.

Pored Danske, koje je u petak najavila mjere zatvaranja granica, i belgijski medicinski stručnjaci tokom vikenda pozvali su na hitno zatvaranje granica kao bi se izbjegao novi talas Kovida - 19.

U Belgiji se trenutno vrše sistemastki pregledi putnika kod organizovanih formi transporta, kao što su aerodrom i željezničke stanice, dok su na drumovima prisutne tek sporadične kontrole.