latinica  ћирилица
11/01/2021 |  14:00 ⇒ 16:12 | Autor: SRNA

Vlada će za pomoć prevoznicima izdvojiti 2,3 miliona KM (VIDEO)

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada već danas raditi na donošenju uredbe o pomoći prevoznicima u Srpskoj za prevazilaženje poteškoća u poslovanja nastalih zbog pandemije virusa korona i da će za te namjene izdvojiti 2,3 miliona KM.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je rekao novinarima u Banjaluci da će se ta uredba odnositi na period od avgusta do decembra 2020. godine, a da će prevoznici imati rok od 30 dana da konkurišu za ova sredstva.

Govoreći o pomoći Vlade Republike Srpske koja je ranije najavljena za oblast ugostiteljstva i turističke radnike, Višković je rekao da se za tu pomoć prijavilo 169 privrednih subjekata, od kojih 99 ispunjava uslove.

- Trenutno se vrše provjere u Poreskoj upravi Srpske, a nakon toga do kraja iduće sedmice krenućemo sa isplatom sredstava - rekao je premijer Srpske.

Višković je podsjetio da je Vlada Srpske za šest mjeseci produžila mogućnost korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima.

On je rekao da Vlada Republike Srpske priprema i donošenje uredbe u vezi sa zapošljavanjem demobilisanih boraca kroz samozapošljavanje i pomoć privrednicima koji zaposle demobilisane borce, kroz poreze i doprinose.

Komentarišući činjenicu da je istekao rok za pismo namjere za aranžman BiH sa MMF-om, Višković je ponovio da je stav Republike Srpske više nego jasan - ukoliko ima razumijevanja u MMF-u da se razgovara o pitanjima o kojima je Republika Srpska dala svoje primjedbe, Srpska je "za".

- Mi smo spremni da učestvujemo u razgovorima, a ukoliko je to ucjena, hvala, idemo dalje - rekao je Višković.