latinica  ћирилица
11/01/2021 |  14:11 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Merkel: Uklanjanje Trampovog naloga je "problematično"

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je problematično ukidanje profila američkog presjednika Donalda Trampa na društvenoj mreži Tviter, rekao je danas njen portparol Štefan Zajbert.

Tviter je krajem prošle sedmice trajno suspendovao Trampov nalog sa platforme, navodeći kao razlog "rizik od daljeg podsticanja nasilja" nakon upada pristalica odlazećeg predsjednika u zgradu Kongresa u Vašingtonu.

Na pitanje o odluci Tvitera, Zejbert je istakao da platforme društvenih medija imaju veliku odgovornost "da političke komunikacije ne budu zatrovane mržnjom, lažima i podsticanjem na nasilje".

Međutim, on smatra i da je "sloboda mišljenja osnovno od elementarnog značaja"

- Na ovo osnovno pravo se može intervenisati, ali u skladu sa zakonom i unutar okvira koji su odredili zakonodavci, ne na osnovu odluke uprave platformi društvenih medija. Posmatrano iz tog ugla, kancelarka smatra da je problematično to što je trajno blokiran profil američkog predsjednika - dodao je Zajbert.

Američka digitalna kompanija suspendovala je Trampov profil do 20. januara ili inauguracije novog predsjednika DŽozefa Bajdena i postoji mogućnost da ta odluka ostane trajno.