latinica  ћирилица
11/01/2021 |  14:42 ⇒ 14:43 | Autor: SRNA

Draganić: Netačnim informacijama žele da opravdaju izgradnju "južne interkonekcije"

Direktor preduzeća "Gas-promet" Pale Milomir Draganić izjavio je Srni da su informacije federalnih medija o stanju i problemima gasnog sektora u BiH nepotpune, netačne i jednostrane, a sve sa jednim ciljem - da se opravda izgradnja takozvane južne interkonekcije koja će, tobože, riješiti sve probleme gasnog sektora u BiH ili barem Federacije BiH.
Cijevi za gasovod - Foto: AFP
Cijevi za gasovodFoto: AFP

On je ukazao da se posebno ističu problemi bezbjednosti snabdijevanja gasom i balansiranja sistemom.

- Gasovod Beograd-Zvornik-Sarajevo je projektovan za radni pritisak od 50 bara. Kapacitet gasovoda je 1,9 miliona metara kubnih gasa na dan, odnosno oko 700 miliona metara kubnih gasa godišnje - dodao je Draganić.

Dionica gasovoda od Šepka do Zvornika, naveo je on, koja je u vlasništvu "Gas-prometa", redovno se održava i trenutno funkcioniše na pritiscima do 43 bara.

- Gas se od Zvornika prema Sarajevu transportuje na znatno nižem pritisku, često i ispod 30 bara, vjerovatno zbog manje potrošnje, što dodatno smanjuje transportni kapacitet gasovoda, koji se na godišnjem nivou koristi oko 30 odsto - rekao je Draganić.

Prema njegovim riječima, na transportnom sistemu se isključivo koristi verifikovana mjerna oprema, vlasništvo operatera "Gas-prometa" AD Pale.

- "BH Gas" nema svoju mjernu opremu na sistemu "Gas promet", kao što je nema ni na transportnim sistemima u Srbiji i Mađarskoj, mjerne podatke sa PPS Zvornik dobija na dnevnom nivou, kao i svi ostali korisnici sistema. Nove interkonekcije suštinski ne rješavaju balansiranje sistema - pojasnio je Draganić.

Zbog nepostojanja podzemnog skladišta u BiH, naveo je on, sistem će se balansirati kao i do sada - isključivo iz akumulacije u gasovodu.

On je ocijenio da je Republika Srpska po pitanju gasnog zakonodavstva učinila značajan pomak usvajanjem Zakona o gasu, koji je usklađen sa Trećim energetskim paketom EU.

Draganić je podsjetio da je gasno tržište otvoreno za konkurenciju, jer je omogućen slobodan pristup treće strane još od 2014. godine.

- Akcionarsko društvo "Gas promet" je uspješno izvršilo obaveze razdvajanja djelatnosti i tokom 2020. godine je sertifikovano od Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, uz saglasnost Sekretarijata Energetske zajednice, kao operater transportnog sistema prirodnog gasa - rekao je direktor ovog preduzeća.

Od 1. oktobra prošle godine se, na bazi Sporazuma o režimu rada potpisanog sa "Transportgas-Srbija" primjenjuje OBA režim /operativni balansni obračun količina/.

Zakup transportnog kapaciteta, rekao je Draganić, vrši se u javnom postupku, bez diskriminacije, podnošenjem zahtjeva zainteresovanih strana, a cijene /tarifne stavove/ transporta, koje su javne i jedinstvene za sve korisnike sistema, odobrila je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

- Nažalost, u FBiH ne postoji Zakon o gasu i podzakonska akta bazirana na njemu, niti postoje uslovi za pristup transportnom sistemu i poslovanje subjekata izvan FBiH - konstatovao je Draganić.