latinica  ћирилица
11/01/2021 |  14:57 ⇒ 15:15 | Autor: SRNA

"Restart" dostavio svega 1.800 autentičnih potpisa od 3.000 potrebnih

Narodna skupština Republike Srpske nije prihvatila građansku inicijativu nevladine organicije "Restart" jer je provjerom nadležnih organa utvrđeno da je od 3.143 predata potpisa, svega 1.800 autentično, rečeno je danas Srni u Sekretarijatu Narodne skupštine Srpske.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: Wikipedia
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: Wikipedia

Narodna skupština Republike Srpske je, u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi, zatražila od Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH da izvrši provjeru podataka sa liste potpisnika građanske inicijative, a zahtjev je proslijeđen i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

- S obzirom na rezultate provjere, utvrđeno je da lista ne sadrži dovoljan broj potpisnika, njih 3.000, sa potrebnim i autentičnim podacima i samim tim nisu ispunjeni uslovi predviđeni Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i Poslovnikom o radu Narodne skupštine da bi ova inicijativa bila upućena u dalju skupštinsku proceduru. O tome smo obavijestili pokretače inicijative 11. decembra i dostavili im rezultate provjere potpisa koje su uputili - pojašnjavaju u Sekretarijatu Narodne skupštine.

Prema dokumentaciji nadležnih organa, koja je u posjedu Srne, navodi se da je provjerama ustanovljeno da je za 173 lica utvrđeno da im ne pripada jedinstveni matični broj, a za 522 lica da im ne pripada serijski broj lične karte, te da jedinstveni matični broj nije evidentiran za 293 lica, da su 24 lica imala nečitko i nepravilno upisane podatke, zbog čega nisu mogli biti pronađeni u evidenciji, dok su 33 lica umrla.

Utvrđeno je i da 14 lica ima nevažeću ličnu kartu, da je za 70 lica poništena lična karta, da je dio lica koristio vozačku dozvolu kao identifikacioni dokument, kao i da se na spisku 86 lica ponavljaju više puta. /