latinica  ћирилица
11/01/2021 |  15:54 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Vakcine stižu krajem januara, a ruska krajem februara (VIDEO)

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da prve količine vakcina protiv virusa korona u BiH mogu da se očekuju već krajem januara, odnosno početkom februara, a da Srpska krajem februara očekuje i prve količine ruske vakcine Sputnjik.
Vakcina (Foto: Shutterstock) -
Vakcina (Foto: Shutterstock)

Prema njegovim riječima, još nije poznat tačan broj vakcina.

Zeljković je naveo da se spremno dočekuju sve vakcine i da je u opticaju nabavka više vakcina - Fajzerova, Modernina, Astra Zenik, Sputnjik.

- Ne postoji zemlja u svijetu koja je stoodsto sprema za prihvat vakcine koja se prvi put pojavljuje u svijetu i koja se čuva na minus 70 stepeni. Svi pravimo alternativne planove u smislu same vakcinacije. Nama je cilj da se vakcina kada dođe u Republiku Srpsku što prije potroši - izjavio je Zeljković, nakon sastanka u Doboju Savjetodavnog tijela za Kovaks, na kojem je razgovarano o načinima i procedurama uvoza vakcina i njihovoj distribuciji.

Narednih dana biće održana i konferencija entitetskih resornih ministara kada bi trebalo da budu poznati svi detalji nabavke vakcina i vakcinacije.

Zeljković kaže da se direktna nabavka vakcine Sputnjik odvija u skladu sa zakonskim procedurama, jer direktna nabavka podrazumijeva direktan razgovor sa proizvođačem, a uvoz i distribucija se vrši preko veledrogerije.

- O samim vakcinama, odnosno njihovom ulazu u BiH, Republiku Srpsku ili Federaciju BiH, i daljoj distribuciji razgovaraće se na narednoj ministarskoj konferenciji koja će se održati za nekoliko dana - izjavio je Zeljković.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Perhar rekao je da se na sastanku razgovoralo o načinima uvoza vakcina, ulogama pojedinih subjekata u toj proceduri, te određenim problematičnim podzakonskim aktima Zakona o javnoj nabavci BiH koji se moraju promIjeniti kako bi se ta procedura ubrzala.

Perhar očekuje da će u BiH prva doći vakcine putem mehanizma Kovaks, odnosno Fajzerova vakcina, i da je BiH sprema da je dočeka.

Posredstvom Kovaks mehanizma BiH je naručila 1.232.000 vakcina. Iz entitetskih budžeta i distrikta Brčko ukupno je uplaćeno 12.997.000 dolara. Naručene vakcine uskoro bi trebalo da budu dostupne građanima.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da se prve vakcine u BiH očekuju do kraja januara.

- Tada će stići vakcine koje je najteže transportovati i čuvati, ali one vakcine koje su među prvima u svijetu registrovane i za koje je odobrena upotreba - rekao je Tegeltija.

Federaciji BiH namijenjeno je 800.000 vakcina, Republici Srpskoj 400.000 i distriktu Brčko 32.000 vakcina. To će pokriti tek 20 odsto stanovništva Republike Srpske i FBiH. Program vakcinacije definisali su ministarstva zdravlja entiteta i Odjeljenje za zdravstvo distrikta Brčko. Prioritetne grupe za vakcinaciju su zdravstveni radnici, pomoćno medicinsko osoblje, građani stariji od 65 godina s hroničnim bolestima i osoblje u ustanovama za smještaj starijih osoba.