latinica  ћирилица
11/01/2021 |  17:44 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Treći pješadijski puk garant postojanja i njegovanja tradicije VRS (VIDEO)

Srbi imaju budućnost u BiH samo sa svojim institucijama i Srpskom, poručio je danas, premijer Radovan Višković, na božićnom prijemu u banjalučkoj kasarni "Kozara".
Božićni prijem - Foto: SRNA
Božićni prijemFoto: SRNA

On je istakao da su za stvaranje Srpske život položili ne samo Srbi, već i pripadnici drugih naroda koji su bili pripadnici VRS, što dokazuje da Republika Srpska i po tome ima svoju državnost i priznanje.

- Dejtonski mirovni sporazum ovjekovječio je Srpsku, a Treći pješadijski Republika Srpska puk nastavlja tradiciju Vojske Republike Srpske - istakao je premijer Srpske.

Treći pješadijski puk je garant postojanja i njegovanja tradicije, junačke borbe Vojske koja se borila za Srpsku i očuvanje srpskog naroda na ovim prostorima.

Višković je podsjetio da je za taj cilj više od 23.000 vojnika dalo život.

- Mi nikada nismo imali namjeru niti smo bili osvajačka vojska niti smo nasrtali na tuđ,e nego smo isključivo branili svoje ognjište, porodicu i svoje postojanje i danas dokazujemo da smo u tome uspjeli - istakao je Višković.

Božićni prijem u banjalučkoj kasarni "Kozara" organizovala je komanda Šeste pješadijske brigade sa jednicima Oružanih snaga BiH.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić kaže da je veliki značaj obilježavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića u kasarni "Kozara".

- Ministarstvo odbrane vodi računa o tome da bude sposobno da pruži pomoć i drugima kojima je ta pomoć potrebna - kaže Okolić.

Božićnu trpezu blagoslovio je episkop bihaćko-petrovački Sergije, a povodom Božića u crkvi Svetih novomučenika jasenovačkih jutros je služena i liturgija.