latinica  ћирилица
11/01/2021 |  18:05 ⇒ 19:09 | Autor: SRNA

Usvojen zahtjev za smjenu Siniše Ilića

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je zahtjev za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića.
Siniša Ilić (foto: RADE JOKIĆ/RAS SRBIJA) -
Siniša Ilić (foto: RADE JOKIĆ/RAS SRBIJA)

Za ovaj zahtjev glasala su 22 poslanika Predstavničkg doma, protiv je bilo 11, dok su tri bila uzdržana.

Zahtjev su podnijeli poslanici SDS-a Mirko Šarović, Dragan Mektić, PDP-a Mira Pekić, Branislav Borenović, SDP-a Nermin Nikšić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina, DF-a Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Enver Bijedić, Vlatko Glavaš, A-SDA Јasmin Emrić, te Naše stranke Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut.

Ovaj zahtjev, prema proceduri, ide na potvrdu u Dom naroda PS BiH.

Mektić je, obrazlažući zahtjev, ponovio da je razlog za ovu smjenu to što je Ilić vlasnik privrednih subjekata kod kojih su inspektori Republičke uprave za igre na sreću otkrili ilegalno priređivanje igara na sreću.

Prema Mektićevim riječima, te nezakonite radnje trajale su oko dvije godine i Iliću su donijele određenu protivpravnu finansijsku dobit.

Tokom rasprave, poslanik Nenad Stevandić rekao je da je u ovom slučaju riječ o prekršajima, a ne krivičnim djelima, te da Ilić nije vlasnik, nego suvlasnik pomenutih privrednih subjekata.

- Ne postoji nikava krivična odgovornost, nego samo dva prekršaja koja su sankcionisana novčanom kaznom, a pet takvih prijava je odbačeno - kaže Stevandić.

On je naglasio da je Ilić veoma zaslužan za saradnju BiH sa institucijama u EU koje su nadležne za borbu protiv epidemije virusa korona i nabavke vakcina.

Poslanik PDP-a Borenović pridružio se Mektiću u optužbama na račun Ilića i zahtjevu za njegovu smjenu, a na sličan način diskutovao je i poslanik SDP-a Saša Magazinović, insistirajući na Ilićevoj ostavci.