latinica  ћирилица
11/01/2021 |  18:22 ⇒ 19:11 | Autor: sputniknews.com

Sastanak tri predsjednika - zajednička izjava u četiri tačke

U Moskvi su u ponedjeljak održani trilateralni pregovori predsjednika Rusije Vladimira Putina, predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i premijera Јermenije Nikola Pašinjana o Karabahu.
Trilateralni sastanak Putina, Pašinjana i Alijeva (Foto: kremlin.ru) -
Trilateralni sastanak Putina, Pašinjana i Alijeva (Foto: kremlin.ru)

Nakon sastanka, lideri su potpisali zajedničku izjavu o razvoju regiona. Izjavom je predviđeno formiranje posebne radne grupe, kojom će rukovoditi potpredsjednici vlada triju zemalja.

1. U cilju realizacije tačke 9 Izjave od 9. novembra 2020. godine o deblokadi svih ekonomskih i saobraćajnih veza u regionu, podržava se prijedlog predsjednika Rusije o stvaranju trilateralne radne grupe pod zajedničkim predsjedavanjem zamjenika premijera Azerbejdžana, Јermenije i zamjenika predsjednika vlade Rusije.

2. Radna grupa će održati prvi sastanak do 30. januara 2021. godine, na osnovu čega će formirati spisak glavnih oblasti rada koja proizilaze iz realizacije tačke 9. Izjave, postavljajući kao prioritete željezničke i drumske veze, a takođe će odrediti i druga područja po dogovoru između Azerbejdžana, Јermenije i Rusije.

3. U cilju realizacije glavnih pravaca aktivnosti, kopredsjedavajući Radne grupe odobriće sastav stručnih podgrupa u ovim oblastima iz reda zvaničnika nadležnih organa i organizacija država-potpisnica. Ekspertske podgrupe će u roku od mjesec dana nakon sastanka Radne grupe predstaviti spisak projekata sa obrazloženjem potrebnih resursa i aktivnosti za njihovu primjenu i odobravanje na najvišem nivou od strane država-potpisnica.

4. Radna grupa će do 1. marta 2021. godine podnijeti na odobrenje na najvišem nivou spisak i raspored za sprovođenje mjera koje uključuju obnovu i izgradnju novih objekata saobraćajne infrastrukture neophodne za organizovanje, izvođenje i osiguravanje bezbjednosti međunarodnog saobraćaja koji se obavlja preko Azerbejdžana i Јermenije kao i saobraćaja koje vrše Azerbejdžan i Јermenija, a za koje je potreban prelazak preko teritorija Azerbejdžana i Јermenije.

Trilateralni pregovori odvijali su se iza zatvorenih vrata, sa izuzetkom Putinovog obraćanja na samom početku. Ruski lider naveo je da Rusija cijeni partnerske i dobrosusjedske odnose sa Azerbejdžanom i Јermenijom i zahvalio je svojim kolegama na pozitivnom prihvatanju posredničkih napora ruske strane da prekine sukob u Nagorno-Karabahu.

Lideri triju zemalja su 9. novembra potpisali sporazum o prekidu borbenih dejstava u Karabahu. Prema tom dokumentu, pod kontrolu Azerbejdžana su prešle tri oblasti u Karabahu – Agdamska, Kelbadžarski i Lačinski, dok je Јermenija zadržala deo Lačinskog koridora u širini od pet kilometara koji obezbjeđuje vezu između nepriznate Republike Nagorno-Karbah i Јermenije, bez grada Šuša.

Duž kontakt linije u Karabahu raspoređeni su ruski mirovnjaci, na teritoriji Azerbejdžana biće formiran rusko-turski centar za monitoring sporazuma o primirju.