latinica  ћирилица
11/01/2021 |  19:22 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

Časni ratni put gardista u filmu "Sinovi Srpske"

Dokumentarni film "Sinovi Srpske", koji govori o Prvoj gardijskoj motorizovanoj brigadi Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, o njenom ratnom putu i doprinosu u stvaranju Republike Srpske, u završnoj je fazi, a premijera se očekuje krajem februara ili početkom marta.
Predrag Aćimović - Foto: SRNA
Predrag AćimovićFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Predrag Aćimović rekao je Srni da je ovo udruženje u februaru prošle godine došlo na ideju da snimi dokumentarni film o ovoj brigadi, koja je bila zaboravljena i o kojoj se malo znalo nakon rata.

- Film je radnog naziva "Sinovi Srpske", mada će taj naziv da ostane i kao zvanični naziv filma. Predsjedništvo Udruženja je odlučilo da reditelj filma bude Miodrag Zarković, novinar i dokumentarista iz Beograda, u saradnji sa snimateljskom ekipom iz Beograda. Sva autorska prava zadržava Udruženje Gardista i film će biti u vlasništvu Udruženja - izjavio je Aćimović.

On je naveo da je ova brigada osnovana na Bogojavljenje 1993. na Han Pijesku, a u julu iste godine se, nakon operacije "Lukavac", dislocira u Kalinovik.

U filmu "Sinovi Srpske" biće prikazan ratni put Prve gardijske motorizovane brigade na brojnim ratištima i vojnim akcijama u kojima je učestvovala od njenog osnivanja do kraja rata.

- To su ratišta oko Goražda i Žepe, akcije "Cerska 93", "Lukavac 93", olovsko ratište, bihaćko ratište i, ono za šta je Garda najviše vezana pošto je najveći dio svog ratnog puta provela tamo - na planinama Treskavica i Bjelašnica. U ovom filmu želimo da prikažemo istinu o mladim gardistima, mladim vojnicima koji su zajedno sa svojim komandnim kadrom i starim gardistima ratovali i doprinijeli stvaranju i odbrani Republike Srpske - rekao je Aćimović.

VEĆINA OD 240 POGINULIH GARDISTA BILA U DOBI OD 18 DO 20 GODINA

On je istakao da je Prva gardijska motorizovana brigada dala nemjerljiv doprinos, što se, prije svega, ogleda u činjenici da su većina od oko 240 poginulih gardista bili mladi momci od 18, 19 ili 20 godina.

- Ovim filmom želimo da zauvijek odamo počast njima i zadržimo sjećanje na njih - naglasio je Aćimović.

On je naveo da je ovo dokumentarni film u kome će o svojim iskustvima govoriti, između ostalih, nekadašnji komandant Prve gardijske motorizovane brigade pukovnik Zdravko Samardžić, nekadašnji načelnik Štaba brigade Mirko Trivić, kao i Snježana Kojadinović, koja je bila jedna od rijetkih gardistkinja, od osnivanja brigade, pa do samog kraja rata.

- U filmu o svojim iskustvima u tom ratnom periodu govoriće i mladi gardisti, govoriće i pripadnici starijih generacija garde koji su od osnivanja Brigade bili u njoj - rekao je Aćimović.

On je dodao da se u filmu nalaze i gosti, nekadašnji američki političari i novinari koji su, na neki način, svjedočili o žigosanju Srba 1992. godine kao ratnih zločinaca i agresora.

- Želimo da prikažemo da Srbi nisu agresori niti su divljaci ili ubice, nego da je to samo narod koji je branio svoja vjekovna ognjišta, koji je bio izložen stravičnim udarima NATO-a, pa tako imamo nekolicinu poginulih gardista u NATO bombardovanju kasarni u Kalinoviku . istakao je Aćimović.

On je naveo da se u filmu "Sinovi Srpske" pojavljuju i politički analitičar i istoričar Nebojša Malić porijeklom iz Sarajeva i Darko Tanasković iz Beograda, koji govore o njihovim zapažanjima ratnih dejstava 1992-1995. godine na području Srpske i svemu što je prethodilo stvaranju Republike Srpske.

- Finansijska konstrukcija filma je velikim dijelom urađena donacijama i od gardista, kao i od pomoći države i privrednih subjekata iz Republike Srpske. Krajem januara idemo u montažu filma, očekujem da dogovorimo produkciju da bi prva premijera mogla da bude već krajem februara ili početkom marta - rekao je Aćimović.

Prema njegovim riječima, projekcije filma su planirane u svim većim gradovima Republike Srpske i Srbije, a zbog velikog interesovanja, najavljene su i projekcije filma u Stokholmu, Cirihu i drugim većim gradovima u Evropi.

Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osnovano je 27. aprila 2019. godine i trenutno broji oko 800 članova.