latinica  ћирилица
11/01/2021 |  19:23 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Banjaluka: Koliko je zaposlenih na gradskom budžetu? (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, objavio je da broj zaposlenih u gradskim preuzećima ustanovama i Gradskoj upravi prelazi 3.000.
Gradska uprava Banjaluka (foto: banjaluka.rs.ba) -
Gradska uprava Banjaluka (foto: banjaluka.rs.ba)

Tu cifru uskoro je na društvenim mrežama demantovao bivši gradonačelnik Igor Radojičić, ali i neki od direktora gradskih preduzeća.

- Prva detaljna analiza koju je sproveo moj tim pokazuje da broj zaposlenih u javnim preduzećima, ustanovama i organizacijama Grada, zajedno sa brojem zaposlenih u Gradskoj upravi, prelazi 3.000 - objavio je Stanivuković.

Podatak o 3.000 zaposlenih koji je na društvenim mrežama objavio Stanivuković nije tačan, poručio je bivši gradonačelnik, koji je Stanivukoviću odgovorio na isti način.

- Ovo je potpuno netačan podatak i mora se demantovati! Barem 1.500 od pobrojanih zaposlenih nije na budžetu Grada, niti su mnoga navedena preduzeća/ustanove korisnici budžeta za plate - napisao je Radojičić.

Prepiska je nastavljena, pa je Stanivuković pitao svog prethodnika koliko je ugovora o djelu i koliko ih je potpisano nakon izbora, dok je Radojičić uzvratio da je riječ o elementarnom neznanju.

- Od koga Vodovod naplaćuje vodu? Od naših građana, gospodine Igore, i tako ima sopstveni budžet koji jeste budžet našeg grada i građana i onda se isplaćuju plate i za višak radnika koji ste vi zaposlili - uzvratio je aktuelni gradonačelnik.

Uslijedio je odgovor Radojičića:

- Opet elementarno neznanje! Ne razlikujete osnovne pojmove. Neka Vam objasne razliku između "ugovora o djelu" i rada na određeno vrijeme. Neka Vam objasne razlike između ustanova, akcionarskih društava, društava s ograničenom odgovornošću, budžeta itd...

Direktor banjalučkog Vodovoda Zoran Popović objašnjava da, kao i još nekoliko preduzeća, nema nikakve veze sa budžetom Grada.

- Mi kao akcionarsko društvo, nismo budžetski korisnici. Nemamo nikakve veze sa budžetom grada, imamo svoje prihode/rashode, a plate isplaćujemo iz svojih prihoda. To sigurno vrijedi i za još nekoliko preduzeća koja su tamo nabrojana, poput Čistoće koja je 100 odsto privatno preduzeće - istakao je Popović.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić kaže da neka od prozvanih preduzeća grad nije ni osnovao.

- Nisam siguran kojom je matematikom došao do tog broja, znajući da je taj broj upola malji od ovog navedenog. Svakako je da sam razgovarao sa direktorima navedenih preduzeća i da se ti brojevi ne poklapaju sa njihovim stvarnim stanjem - napominje Ilić.

Stanivuković je najavio da će Gradska uprava na zvaničnoj veb stranici objaviti imena i prezimena svih zaposlenih i uvid u njihove diplome.