latinica  ћирилица
12/01/2021 |  11:52 ⇒ 11:52 | Autor: SRNA

Pokrenut postupak za radio-stanice zbog potencijalnog kršenja tehničkih uslova dozvole

Regulatorna agencija za komunikacije je, u okviru pojačanog monitoringa nosilaca dozvola koji je obavila u proteklom periodu, pokrenula postupak i uputila poziv za izjašnjenje 35 nosilaca dozvola, u otvorenih 47 predmeta, o potencijalnim slučajevima kršenja tehničkih uslova dozvole u FM radio-difuziji.
RAK - Foto: RTRS
RAKFoto: RTRS

Otvoreni su slučajevi za radio-stanice "Antena" Sarajevo, BH Radio jedan, "Big radio", BIR radio, BN radio, "Bobar" radio, "Fri" radio, "Hard rok" radio, "Kalman" radio, KIS FM, "Kontakt" radio, "Mostarska panorama", NES radio, "Običan radio", "Radio osam", Radio "Antena" Tešanj, Radio BA, Radio Federacije BiH, Radio gradska mreža - Mostarski radio, Radio Grude, Radio Herceg-Bosne, Radio Konjic, Radio "Marija", Radio MIKS, Radio "Oskar C", Radio "Otvorena mreža", Radio stanica Široki Brijeg, Radio S - Radio Inđoj, Radio "Skala", Radio Usora, Radio Vogošća, Radio "Zenit", Radio ZOS, RSG radio i UNO radio.

Radio stanicama je, u skladu sa odredbama Pravilnika o postupku rješavanja kršenja uslova i propisa Agencije, data mogućnost da se u predviđenom roku od osam dana izjasne na navode o potencijalnom kršenju uslova izdatih dozvola.

U slučaju konstatovanog i potvrđenog prekršaja, Agencija će izreći izvršne mjere u skladu sa dokumentom Pregled povreda i odgovarajućih kazni koji izriče Agencija, odnosno u skladu sa odredbama člana 46 Zakona o komunikacijama.

Iz RAK-a je saopšteno da Agencija nastavlja monitoring poštovanja dozvola u radio-komunikacijama s ciljem prepoznavanja i otklanjanja smetnji koje se povremeno pojavljuju u radio-komunikacijama u vazduhoplovstvu, kao i za ostale nosioce dozvola u radio-komunikacijama.

Iz Agencije podsjećaju da u BiH postoji više od 2.000 emisionih lokacija na kojima se nalaze sve vrste radio i TV predajnika, repetitora i radio-linkova, te više od 3.000 lokacija na koje je smještena oprema mobilnih operatora