latinica  ћирилица
12/01/2021 |  12:12 ⇒ 14:35 | Autor: sputniknews.com

Tramp odobrio vanredno stanje za Vašington

Američki predsjednik Donald Tramp odobrio je proglašenje vanrednog stanja za Vašington, koje bi trebalo da traje do 24. januara, saopštila je danas Bijela kuća.
Vašington (Foto: https://rs.sputniknews.com/) -
Vašington (Foto: https://rs.sputniknews.com/)

To je učinjeno nakon što su službe upozorile na bezbjednosne prijetnje tokom inauguracije DŽoa Bajdena naredne nedjelje, prenosi Rojters.

Vanredno stanje proglasila je gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bouser prošle srijede, nakon upada demonstranata u Kongres i jer su poslije toga počele da se pojavljuju informacije o planiranim neredima tokom inauguracije, piše američki Politiko.

Kako se navodi, proglašenje vanrednog stanja omogućiće Odjeljenju za nacionalnu bezbjednost i Saveznoj agenciji za upravljanje vanrednim situacijama da pomognu gradu u bilo kakvoj vanrednoj situaciji.

Bouserova je u nedjelju tražila od v.d. sekretara za nacionalnu bezbjednost Čada Volfa da odobri deklaraciju prije nego što dođe do katastrofe, kao i da produži angažovanje američke tajne službe za inauguraciju od 11. januara do 24. januara umjesto ranije planiranog 19. i 21. Јanuara, prenosi Tanjug.

Volf je neposredno prije nego što je Tramp odobrio vanredno stanje podnio ostavku navodeći probleme oko njegovog imenovanja, a Politiko navodi pozivajući se na neimenovani izvor da je to uradio zbog prošlonedjeljnih dešavanja.