latinica  ћирилица
12/01/2021 |  12:18 ⇒ 12:19 | Autor: SRNA

Savjet ministara o pomoći za saniranje posljedica zemljotresa

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija najavio je da će danas biti održana sjednica Savjeta ministara na kojoj će biti riječi o dodjeli jednokratne pomoći Kostajnici i Hrvatskoj za saniranje posljedica zemljotresa.
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu) -
Zajedničke institucije BiH (Foto: moderndiplomacy.eu)

- Velika tragegdija koja je zahvatila Hrvatsku i dio teritorije BiH i ogromne su materijalne posljedice, koje će se više godina sanarati. Savjet ministara je odmah nakon zemljotresa analizirao finansijske mogućnosti s obzirom da nemamo usvojen budžet - rekao je Tegletija na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH odgovorajući na delegatsko pitanje Lidije Bradare.

Tegeltija je napomenuo da je nesporno da će u proces materijalne sanacije štete morati da se uključi čitava BiH, odnosno poslovna zajednica, entiteti, kantoni, lokalne zajednice.

- Vjerujem da ćemo kroz budžet zajedničkih institucija, ali i kroz druge budžete, te angažovanje poslovne zajednice da pružimo značajniju finansijsku podršku s ciljem obnove ovih područja. Nažalost, ono što ne možemo nadoknaditi jesu ljudski životi - dodao je Tegeltija.

On je rekao da će sjednica Savjeta ministara biti održana nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Bradara je istakla da je zadovoljna odgovorom predsjedavajućeg Tegeltije na pitanje šta su institucije učinile da pomognu da se saniraju posljedice razornog zemljotresa u Hrvatskoj i dijelovima BiH, odnosno na području Kostajnice, Kozarske Dubice i Bihaća, gdje su nanesene milionske štete.