latinica  ћирилица
12/01/2021 |  13:07 ⇒ 13:09 | Autor: SRNA

Beograd zahvalan Teheranu na nepriznavanju Kosmeta

Srbija je zahvalna Iranu na čvrstom stavu, uprkos političkim pritiscima, da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, prenijela je predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom u Skupštini Srbije Јasmina Karanac iranskom ambasadoru u Beogradu Rašidu Hasanu Pur Baeiju.
Vlada Republike Srbije (FotoTanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Republike Srbije (FotoTanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Karančeva je istakla da Srbiju i Iran krase tradicionalno dobri odnosi, postavljeni još 1937. godine, koji se ogledaju u međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i u uzajamnoj podršci u međunarodnim organizacijama.

Ona je izrazila nadu da će biti unaprijeđeni ekonomski odnosi, koji ne prate dovoljno dobro razvijene političke odnose, jer platni promet između dvije zemlje ne funkcioniše, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Pur Baei je ukazao da Iran pridaje posebnu važnost odnosima sa Srbijom, centralnom državom regiona zapadnog Balkana, te naveo da postoji potencijal, kao i interesovanje sa obje strane da se unaprijedi ekonomska saradnja.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će se nova administracija SAD vratiti Nuklearnom sporazumu i da će ukinuti nepravedno uvedene sankcije Iranu, što će omogućiti poboljšanje ekonomskih odnosa i saradnje Irana, ne samo sa Srbijom, nego i sa ostatkom svijeta.