latinica  ћирилица
12/01/2021 |  13:49 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Nije podržan izvještaj Pravobranilaštva, troše se enormna sredstva

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas podržao izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2019. godinu zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske, čiji delegati smatraju da se ogromna sredstva troše na sporove, što u izvještaju parlamentarcima nije precizirano, te je izvještaj upućen Kolegijumu doma na usaglašavanje.
Dom naroda PS BiH - Foto: RTRS
Dom naroda PS BiHFoto: RTRS

Delegat srpskog naroda Dušanka Majkić rekla je da je bila zaprepaštena kada je ustanovila da je izvještaj ove institucije koji je proslijeđen parlamentarcima, različit od onoga koji dobija Ministarstvo finansija i trezora.

- U izvještaju koji je dostavljen ministarstvu sa 31. decembrom 2019. godine navodi se da Pravobranilaštvo ima 984 parnična spora koja se odnose na institucije BiH a oni su vrijedni preko 250 miliona KM što bi u slučaju izgubljenog spora bilo pogubno za budžet - upozorila je Majkićeva.

Ona je istakla da se ovi sporovi odnosi na 32 institucije i da se od 984 parnična spora čak 195 odnosi na Ministarstvo odbrane, da je 97 sporova vezano za Upravu za indirektno oporezivanje, te 15 na Savjet ministara.

- Nezadovoljna sam načinom izvještavanja Pravobranilaštva i činjenica je da su ishodi postupaka nepovoljni po zastupanje institucije - reklaje Majkićeva.

Majkićeva je dodala da Pravobranilaštvo traži da im se poboljša informacioni sistem.

- Ako će informacioni sistem pomoći da izvještaj ove institucije bude primjereniji, da se otklone greške u 32 institucije protiv kojih se vode sporovi dobro bi bilo da se informacioni sistem u Pravobranilaštvu poboljša i spriječe greške koje mogu biti pogubne za budžet institucija BiH - rekla je Majkićeva.