latinica  ћирилица
12/01/2021 |  14:12 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Ekspertski tim prati šta radi Hrvatska na Trgovskoj gori

Sezimolozi, geolozi i drugi stručnjaci iz Ekspertskog tima BiH za Trgovsku goru pratiće šta radi Hrvatska kada je riječ o izgradnji planiranog odlagališta nuklearnog otpada na navedenoj lokaciji uz granicu sa BiH i tražiti da budu uključeni u zahvat na mikrolokaciji, rekao je zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Emir Dizdarević.
Trgovska gora - Foto: Agencije
Trgovska goraFoto: Agencije

Dizdarević je, u obraćanju delegatima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, istakao da je akcenat na seizmologiji.

On je podsjetio delegate da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara pokrenulo formiranje pravnog i ekspertskog tima za Trgovsku goru, koji su i formirani krajem oktobra.

Prema njegovim riječima, u ekspertskom timu od 22 člana više od 10 su univerzitetski profesori i dva su inostrana eksperta.

Dizdarević je informisao delegate da je trenutno u postupku proces javne nabavke za zbrinjavanje nuklearnog otpada iz elektrane "Krško".

- Po svim segmentima se traže kompanije i ekspertske firme koje će uraditi strateške procjene - rekao je Dizdarević.

On je naveo da je u izradi procjena uticaja na okolinu, zahvata Čerkezovac za skladištenje otpada niske i srednje radioaktivnosti iz "Ruđera Boškovića" u jednom objektu bivšeg skladišta ЈNA, a da bi za opad iz nuklearne elektrane "Krško", dijela koji pripada Hrvatskoj, bio građen poseban objekat i da bi taj otpad bio pakovan u betonske spremnike.

Dizdarević se založio za otvorenu razmjenu informacija sa Hrvatskom, navodeći da to do sada nije bio slučaj.

Delegat Zlatko Miletić konstatovao je da zemljotresi potresaju Hrvatsku zbog čega je pitanje izgradnje odlagališta u Trgovskoj gori dodatno problematizovano.

Dom naroda usvojio je danas Izvještaj o stanju radijacione i nuklearne bezbjednosti za 2019. godinu.