latinica  ћирилица
12/01/2021 |  14:51 ⇒ 14:52 | Autor: TANЈUG

Grčka predlaže sertifikat za vakcinaciju

Grčki premijer Kirjakos Micotakis pozvao je danas da širom EU bude ustanovljen sertifikat za vakcinaciju protiv kovida 19 koji bi pomogao u obnovi prekograničnih putovanja.

Grčka, koja od turizma ima velike prihode, sačinila je već svoj standardizovani sertifikat kojim osoba dokazuje da je vakcinisana.

U pismu upućenom predsjedniku Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, Micotakis je predložio proširenje tog programa na cijelu EU. Sertifikat se može koristiti u svim formama prevoza.

- Iako nećemo odrediti da vakcinacija bude obavezna ili preduslov za putovanje, osobe koje su vakcinisane trebaju slobodno da putuju. Treba hitno usvojiti zajedničko mišljenje o tome na koji bi način sertifikat trebao biti strukturisan kako bi to prihvatile sve članice - naglasio je Micotakis.

On je podsjetio da su poteškoće u usvajanju zajedničkog digitalnog putničkog lokatorskog formulara /PLF/, ustanovljenog prošle godine u nastojanju da se prati kretanje putnika, pokazale da postoji jaka potreba za naporom na višem nivou EU kako bi se ostvario napredak.

U pismu Micotakis napominje da, ukoliko članice EU mogu da postignu saglasnost o zajedničkoj formuli, onda se to pitanje može iznijeti pred relevantni međunarodni forum, čime bi dali doprinos obnovi mobilnosti na globalnom nivou.

On je dodao da je za zemlje poput Grčke koje zavise od turizma od ključne važnosti da to pitanje bude riješeno prije početka ljetnje sezone.