latinica  ћирилица
12/01/2021 |  15:37 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Klasić: SPC i SNV uradili više za Baniju od sisačkog biskupa

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i Srpsko narodno vijeće /SNV/ uradili su više dobrih stvari za ljude na Baniji nakon zemljotresa od sisačkog biskupa Vlade Košića, ističe hrvatski istoričar Hrvoje Klasić.
Hrvoje Klasić - Foto: Screenshot
Hrvoje KlasićFoto: Screenshot

Komentarišući Košićevu izjavu u kojoj je uporedio zemljotres koji je pogodio Petrinju i Baniju sa borbom potiv Srba, Turaka i komunista, Klasić je ocijenio da je "žalosno da Košićeve izjave nisu incidentna pojava nego način njegovog razmišljanja".

- To misli Košić i vrh Katoličke crkve. Nije ovo prvi put da Biskupska konferencija ne zna kako da reaguje. To je sramoćenje Siska i cijele Crkve, čiji ga vrh nikad nije osudio zbog ovakvih izjava - poučio je Klasić, a prenosi portal SNV-a "Novosti".

Klasić podsjeća da biskup Košić ustaške osuđenike naziva - hrvatskom vojskom, te napominje da je ovaj rimokatolički visokodostojnik sa takvim izjavama "u sukobu sa papom Franjom".

On se osvrnuo i na spor u vezi sa izrazima Banija i Banovina za tu regiju, ističući da to nije istorijsko ili lingvističko, već isključivo političko pitanje.

- Nikada niko u Kostajnici, Glini, Petrinji, Sisku, ali ni Splitu ni Zagrebu do 1991. godine nije koristio termin Banovina, nego Banija i Banijci. Gordan Lederer je objavio video iz rata "Banijska praskozorja", a ne "banovinska" - podsjeća Klasić.

Hrvatski istoričar smatra da je izraz Banovina "jedan od pokušaja pohrvaćivanja onoga što se na potpuno pogrešan način vezalo za Srbe".

- Na Baniji je većinsko stanovništvo bilo srpsko i morao se naći hrvatskiji termin od onoga koji je koristilo tamošnje stanovništvo - ocijenio je Klasić, navodeći da su politički i lingvistički eksperti, da bi kraj zvučao više hrvatski, dali termin - Banovina.