latinica  ћирилица
12/01/2021 |  16:02 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

Košarac: Razvijati poljoprivredni i turistički potencijal

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas u Rudom da ova opština ima poljoprivredni i turistički potencijal, na čijem razvoju će se raditi u narednom periodu.
Staša Košarac -
Staša Košarac

Košarac je izrazio uvjerenje da će opština Rudo sa novoizabranom rukovodstvom raditi na otvaranju radnih mjesta i da će od sada biti otvorena prema institucijama Republike Srpske i BiH, te izrazio žaljenje zbog zatvorenosti ove lokalne zajednice u prethodnih osam godina.

Košarac je novinarima u Rudom nakon sastanka sa opštinskim rukovodstvom rekao da ga raduje činjenica da će u narednih mjesec ili dva biti potpisana povelja o bratimljenju između opštine Rudo i susjedne opštine Priboj u Srbiji.

- To će podrazumijevati privrednu, kulturni, sportsku i svaku drugu saradnju ove dvije lokalne zajednice. Postoji spremnost da lokalna administracija opštine Rudo započne aktivnosti u vezi sa slobodnom zonom. To će biti složen proces, s obzirom na činjenicu da moraju da se riješe određeni imovinsko–pravni odnosi - naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, neophodno je napraviti ekonomsko–finansijski elaborat opravdanosti i kada se svi uslovi ispune donijeti odluku o formiranju slobodne zone.

- U tom kontekstu je naznačena nova politika vlasti u Rudom da je briga za svako radno mjesto krucijalna - rekao je Košarac.

Košarac je dodao da su, kada je u pitanju poljoprivreda, za Rudo već odobrena sredstva za nabavku sadnog materijala šljive.

- U narednim danima razgovaraćemo sa određenim međunarodnim organizacijama da obezbijedimo finansijska sredstva za izradu strategije za razvoj turizma, prije svega, sa aspekta agrarnog ili ruralnog turizma - rekao je Košarac.

Načelnik opštine Rudo Dragoljub Bogdanović rekao je nakon sastanka da će nastojati da pomognu stanovnicima koji su vezani za poljoprivredu, a uz to i turizam.

- Razgovarali smo i o slobodnoj zoni, da bismo zaposlili ljudi koji ne rade, a posebno boračku populaciju i djecu poginulih boraca, kao i mlade - rekao je Bogdanović.