latinica  ћирилица
12/01/2021 |  17:56 ⇒ 18:04 | Autor: SRNA

Stotinu godina postojanja Narodne biblioteke Pale

Narodna biblioteka Pale, istorijski sljedbenik Narodne knjižnice i čitaonice osnovane 12. januara 1921. godine, među prvim je javnim ustanovama koje su nastale na Palama, a stotinu godina njenog postojanja ima poseban značaj za Sarajevsko-romanijsku regiju, kaže direktor ove ustanove kulture Bojan Čvoro.
Narodna biblioteka Pale - Foto: SRNA
Narodna biblioteka PaleFoto: SRNA

Čvoro je rekao Srni da imaju mnogo toga u planu za obilježavanje ovog jubileja, ali da sve zavisi od situacije sa virusom korona.

- U planu nam je da obilježavanje počnemo promocijom romana "Zorolomac" Saše Kneževića i to 23. aprila povodom Svjetskog dana knjige, dok bi centralna manifestacija trebalo da bude održana početkom juna. Planiramo da ugostimo i književnika Matiju Bećkovića - naveo je Čvoro.

Prema njegovim riječima, Narodna biblioteka Pale, koja se danas nalazi u zgradi Kulturnog centra Pale, broji više od 40.000 naslova.

Čvoro je istakao da Biblioteka posjeduje i stari fond knjiga u odjeljenju starih rijetkih knjiga, u kojem se nalazi oko 1.500 naslova među kojima i naslovi iz 18. vijeka.