latinica  ћирилица
12/01/2021 |  19:38 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Zbog požrtvovanog rada Bolnica Gradiška nagrađena ordenom (VIDEO)

Borba protiv virusa korona, u proteklih deset mjeseci, prioritet je Bolnice Gradiška. 1.035 pacijenata prošlo je kroz kovid odjeljenja, a kroz konsultativno-specijalističku ambulantu njih čak 108.000. Za požrtvovan rad u takvim uslovima, Bolnicu je predsjednice Republike Željka Cvijanović odlikovala Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem.
Gradiška - Opšta bolnica (Foto:EuroBlic / RAS Srbija) -
Gradiška - Opšta bolnica (Foto:EuroBlic / RAS Srbija)

U dva kovid odjeljenja Bolnice Gradiška liječi se 18 pacijenata. U kovid intenzivnoj njezi trenutno je njih šest. Dva su na respiratoru.

Načelnik kovid odjeljenja Bolnice Gradiška Branka Milošević rekla je da je epidemiloška situacija u Gradišci trenutno povoljnija, jer je manji broj hospitalizovanih pacijenata u odnosu na prethodni period, ističući da su kliničke slike komplikovanije i kompleksnije.

- Od početka pandemije virusa korona kliničke slike su kompleksnije, produžen tok liječenja pacijenata, pneumonije se često komplikuju, što nerijetko zahtijeva korištenje druge linije antibiotika ili liječenje u intenzivnoj njezi - istakla je Miloševićeva.

Bolnica Gradiška, na početku pandemije nije imala infektivnu kliniku i infektologa. Organizacioni i kadrovski izazovi prevaziđeni su u kratkom roku, a uz obuku zdravstvenih radnika u UKC-u Srpske, formirana su kovid odjeljenja.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora Bolnice Gradiška Rajka Dodika, od početka pandemije virusa korona na kovid odjeljenju zbrinuto je 1.035 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, te nemali broj pacijenata koji su bili vitalno ugroženi i kojima je bio potreban respirator.

- Ukupan broj izliječenih pacijenata je 95 odsto, što smatramo velikim uspjehom za našu zdravstvenu ustanovu - izjavio je Dodik.

Uprkos borbi sa pandemijom, nisu zapostavljeni pacijenti sa drugim zdravstvenim problemima. Obavljeno je 1.200 operacija, izliječeno više od 7.500 pacijenata. Pregledano njih 108.000.

Menadžment Bolnice ističe da bi bilo nemoguće ostvariti ovakve rezultate bez požrtvovanosti zdravstvenih radnika i velike podrške nadležnih republičkih institucija. Kao potvrda rezultata stigao je Orden predsjednice, dodijeljen na Dan Republike Srpske.

- Njega ćemo posebno čuvati, on nas obavezuje da nastavimo da radimo i obećavamo da ćemo i dalje davati pažnju pacijentima - rekao je Dodik.

O požrtvovanosti radnika govori i podatak da je njih 140 bilo zaraženo virusom korona. I danas poručuju građanima da ostanu odgovorni i poštuju epidemiološke mjere.