latinica  ћирилица
12/01/2021 |  19:40 ⇒ 13/01/2021 | 07:14 | Autor: RTRS

Pomoć Vlade prevoznicima za saniranje štete usljed pandemije (VIDEO)

Za saniranje posljedica pandemije Vlada će za prevoznike u putničkom saobraćaju izdvojiti oko 2,3 miliona maraka pomoći. Za prevoznike je to, kažu, spas u zadnji čas.
Prevoznici - Foto: RTRS
PrevozniciFoto: RTRS

Prevoz putnika u međunarodnom i domaćem drumskom saobraćaju jedna je od najkritičnijih djelatnosti, koja usljed pandemije otežano posluje.

- Uvidjeli smo teško stanje u putničkom saobraćaju, te zatražili da nam Vlada obezbijedi uplate za doprinos na isplaćene plate za period od avgusta do decembra 2020. godine. Prema saopštenju Vlade to je uvaženo - rekao je direktor Autoprevoza iz Banjaluke.

Vlada Srpske sutra odlučuje o uredbi za dodjelu sredstava privrednim subjektima - prevoznicima u drumskom saobraćaju za saniranje finansijskih gubitaka, zbog posljedica virusa korona.

- Za čitav period od avgusta do decembra imaće plaćene poreze i doprinose. Naša procjena je da će za te namjene trebati oko 2,3 miliona maraka. Prevoznici će imati rok od 30 dana da se prijave, a nakon toga ćemo ići sa isplatom - istakao je Višković.

Prevoznici će morati ispuniti određene uslove da bi aplicirali za ovu pomoć.

- Prvi uslov je da nema otpuštanja radnika više od definisanog procenta u odnosu na period prije pandemije, kao i da je prosječan pad prihoda veći od definisanog procenta. Obavezno je i izmirenje poreza i doprinosa na platu radnika. Maksimalan iznos odobrenih sredstava po privrednom subjektu može biti u visini poreza i doprinosa na platu radnika prijavljenih u posljednjih pet mjeseci u 2020. godini - kaže Goran Starčević, direktor "Pavlović turs-a".

Od početka krize izazvane pandemijom, u ovom sektoru Vlada Srpske je podsticajima pomagala uplatu poreza i doprinosa na minimalnu platu radnika.