latinica  ћирилица
12/01/2021 |  19:46 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Građani Doboja postali taoci političkih opstrukcija u CIK-u (VIDEO)

Skoro dva mjeseca od lokalnih izbora, Centralna izborna komisija BiH nije potvrdila rezultate u Doboju. Gradonačelnik Boris Јerinić traži da CIK to učini, jer je prema Izbornom zakonu BiH prošao predviđeni rok od 30 dana. Tvrdi da su građani Doboja postali taoci političkih opstrukcija.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Mjesec nakon lokalnih izbora CIK je potvrdio rezultate u većini opština i gradova u BiH, ali ne i Doboju, zbog sumnje u navodne neregularnosti. Opozicione partije u ovom gradu, na dan izbora, povukle su posmatrače sa većine birališta i zatražile njihovo ponavljanje. Pobjedu je i za gradonačelnika i za skupštinu grada odnio SNSD.

- Јa sam spreman da se sutra ponove izbori i pod kojim god hoćete uslovima, ali dajte da se završi izborni proces u Doboju, da grad ne trpi štetu. Štete su nemjerljive - istakao je gradonačelnik Doboja Boris Јerinić.

Јerinić kaže da su stanovnici Doboja postali taoci politike. Na ulice u znak protesta izlazili su građani. Nakratko i blokirali magistralni put.

Zbog ove situacije poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Sanja Vulić, podnijela je Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv članova CIK-a, ali i dvojice lidera opozicionih partija u Srpskoj.

- Postoji sumnja da su predsjednik CIK-a i pet članova počinili i još uvijek čine zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Takođe, postoji osnov sumnje da su se u ovakvo postupanje članova CIK-a umiješali, osmislili, podstrekavali i pomagali i politički lideri i kolege u Predstavničkom domu gospodin Šarović i Borenović, predsjednici SDS-a i PDP-a - rekla je Vulićeva.

I gradonačelnik Doboja sumnja i u rad pojedinih članova CIK-a koji u tu instituciju, tvrdi, nisu došli kao politički nezavisni, već kao kadrovi političkih partija. Naglašava da u Doboju PDP i SDS nemaju političku snagu, a ni formirane mjesne odbore, što se odrazilo na izborni rezultat.

- Nisu imali ni mjesne odbore, ni potpune liste. I logičan slijed je da nemaju odbornika. To je njihov problem. Njihovi napadi na nas, koji smo organizovani i koji smo ostvarili istorijski rezultat, su meni u suštini jasni - istakao je Јerinić.

Izborni rezultati nisu potvrđeni ni u Srebrenici, gdje je najviše glasova dobio aktuelni načelnik Mladen Grujičić. Međutim, još nema odgovora iz CIK-a na koji način organizovati rad u ovoj lokalnoj zajednici, jer kao ni u Doboju, nije formirana ni skupština, niti usvojeni strateški dokumenti.