latinica  ћирилица
12/01/2021 |  21:08 ⇒ 22:41 | Autor: Agencije

U Irskoj 9.000 djece preminulo u bivšim domovima samohranih majki

Komisija u Irskoj koja istražuje skandal u bivšim domovima samohranih majki saopštila je danas da je 9.000 djece preminulo u tim ustanovama koje su decenijama vodile katoličke časne sestre.
U Irskoj 9.000 djece umrlo u bivšim domovima samohranih majki - Foto: REUTERS
U Irskoj 9.000 djece umrlo u bivšim domovima samohranih majkiFoto: REUTERS

Premijer Majkl Martin izjavio je da će uputiti "javno izvinjenje" irske države o toj aferi u kojoj je zabrinjavajući nivo smrtnosti u tim ustanovama koje su bile otvorene do 1998.

Ti domovi, koje su držale časne sestre, primale su djevojke i mlade žene koje su porodice odbacile. Te ustanove su smatrane nelegitimnim, a često se dešavalo da majke budu odvojene od djece koje su predata na usvajanje.

Komisija, koja je objavila izvještaj, bila je zadužena da istraži visok nivo smrtnosti djece u tim bivšim institucijama u periodu od 1922. do 1998. godine.

U izvještaju komisije opisuje se "mračno i sramotno poglavlje irske novije istorije", rekao je premijer i dodao da je decenijama u Irskoj vladala kultura mizoginije.

Martin je izdvojio "ozbiljnu i sistematsku diskriminaciju prema ženama, posebno onim koje su imale vanbračnu djecu".

Istraga je otvorena još 2015. godine kada je istoričarka Ketrin Korles rekla da je oko 800 djece u jednoj takvoj ustanovi umrlo i sahranjeno u zajedničkoj grobnici u periodu od 1925. do 1961.

NADBISKUP MARTIN SE IZVINIO ŽRTVAMA

Poglavar Irske katoličke crkve nadbiskup Imon Martin uputio je izvinjenje onima koji su preživjeli teške uslove u domovima za samohrane majke u Irskoj, koje su vodile katoličke časne sestre, gdje je u posljednjih nekoliko decenija preminulo oko 9.000 djece.

Izvinjenje je upućeno nakon objavljivanja izvještaja irske komisije koja je u posljednjih šest godina istraživala ovaj skandal.

Martin je pohvalio preživjele jer su "na svjetlost dana iznijeli mračno poglavlje u životu Crkve i društva".

On je rekao da prihvata da je Crkva očigledno bila dio te kulture u kojoj su ljudi često stigmatizovani, osuđivani i odbacivani.

- Zbog dugogodišnjeg povređivanja i tuge koja je bila ishod toga, bez rezerve se izvinjavam svima koji su to preživjeli i svima na koje je lično uticalo otkrivanje istine - istakao je Martin u saopštenju povodom izvještaja o strašnim događajima u periodu od 1922. do 1998. godine.