latinica  ћирилица
13/01/2021 |  08:46 | Autor: SRNA

Smanjenje broja zaposlenih izostavljeno u budžetima

Načelnici i gradonačelnici 26 opština i gradova u Republici Srpskoj predložili su, a lokalne skupštine usvojile, budžete za ovu godinu, ne mareći za Zakon o lokalnoj samoupravi Srpske koji predviđa da do 30. juna ove godine moraju da usklade broj zaposlenih sa brojem stanovnika u svojoj lokalnoj zajednici, piše današnji Glas Srpske.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

List navodi da prema tom zakonu, koji je usvojen 30. novembra 2016. godine i koji je trebao da stupi na snagu 30. juna 2019. godine, ali je njegova primjena odgođena za posljednji dan juna ove godine, u opštinskim i gradskim upravama moći će da budu maksimalno tri zaposlena na hiljadu stanovnika.

Uprkos tome, naglašava list, čelnici opština i gradova u budžetima za 2019. godinu predvidjeli su isti iznos sredstava za plate zaposlenih kao i u protekloj godini.

Kako se navodi u tekstu, Ministarstvo finansija Srpske dalo je saglasnost na predložene budžete.

- Ukupno 26 jedinica lokalne samouprave Srpske dostavilo je Ministarstvu finansija prijedloge budžeta za 2021. godinu i svi su odobreni. S obzirom na to da izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi stupaju na snagu u drugoj polovini tekuće godine, sredstva koja se tiču budžetske stavke "Rashodi za lična primanja zaposlenih" prilagođavaće se naknadno, po potrebi, pomenutim zakonskim izmjenama - naveli su iz ovog ministarstva.

Iz Ministarstva finansija podsjećaju na činjenicu da jedinice lokalne samouprave imaju samostalnost u preraspodjeli sopstvenih budžetskih sredstava po stavkama, kao i mogućnost rebalansa budžeta tokom fiskalne godine.

Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan potvrdio je za Glas Srpske da su u budžetu za ovu godinu planiran iznos sredstava za postojeći broj zaposlenih koji je gotovo identičan prošlogodišnjem i da je dobio saglasnost resornog ministarstva.

I načelnik Sokoca Milovan Bjelica kaže da je predvidio otprilike isti iznos za plate kao i prošle godine.

- Mijenjaćemo stvari u hodu i usvojiti rebalans ukoliko bude trebalo, ali ne isključujem mogućnost da ponovo bude odgođeno stupanje zakona na snagu - rekao je Bjelica.

Glas Srpske navodi da Zakon o lokalnoj samoupravi kaže da maksimalan broj zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi, ne može biti veći od tri zaposlena na 1.000 stanovnika, a izuzetak su lokalne zajednice sa manje od 5.000 stanovnika.

Prema zakonu, odgovorno lice biće kažnjeno sa 5.000 KM ako ne postupi po ovim zakonskim odredbama.