latinica  ћирилица
13/01/2021 |  08:51 ⇒ 08:51 | Autor: SRNA

Podignuta optužnica protiv Јahja Vukovića zvanog Abdulaziz

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Јahja Vukovića /22/ zvanog Abdulaziz kojom se tereti da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije "Al Nusra front" koju je Savjet bezbjednosti UN proglasio terorističkom organizacijom.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

Vuković se tereti da je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u Tursku, a nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije "Džebatul Nusra front" /Al Nusra Front/ i terorističkim grupama koje djeluju na području Sirije, a koje je Savjet bezbjednosti UN proglasio terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

U optužnici se navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno sa drugim osobama iz BiH, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te pod imenom Abdulaziz učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga "Džebatul Nusra front".

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura takozvane "Islamske države" nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, uhapšen i izručen pravosuđu BiH.

- Vuković se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe - navodi se u saopštenju i dodaje da će Tužilaštvo navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka sa mjerama zaštite, te prilaganjem materijalnih dokaza.

Јahje Vuković rođen je 1999. godine u Bihaću, a BiH je izručen 22. oktobra prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH. /