latinica  ћирилица
13/01/2021 |  10:25 ⇒ 10:25 | Autor: SRNA

Stoilković: Svetosavlje određuje identitet Srba gdje god da žive

Srbi u Sjevernoj Makedoniji i ove godine će od 25. do 27. januara dostojanstveno obilježiti svoj nacionalni praznik - Dan Svetog Save, jer je Svetosavlje ono što određuje identitet Srba i povezuje ih na svim prostorima na kojima žive, izjavio je Srni predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković.
Ivan Stoilković - Foto: RTRS
Ivan StoilkovićFoto: RTRS

Stoilković, koji je poslanik u makedonskom Sobranju, naveo je da će Svetosavska akademija ove godine, zbog specifičnih okolnosti usljed epidemije virusa korona, biti održana onlajn, te da očekuje da će se na akademiji obratiti najviši zvaničnici Sjeverne Makedonije i Srbije.

On je rekao da će Akademiju, čiji je pokrovitelj treću godinu zaredom predsjednik Srbije, 27. januara prenositi nacionalna televizija, a da se radi na tome da je putem privatnih televizija i eventualno RTRS-a proprate i građani Srbije i Republike Srpske.

Stoilković je dodao da se u okviru obilježavanja snima i dokumentarni film o Svetom Savi, televizijski spot kojim će se najaviti praznik, te dokumentarac sa retrospektivom svih akademija od 2007. godine kada je ustanovljen praznik do danas, a postavljeni su i prigodni bilbordi po gradovima.

Prema njegovim riječima, prijedlog je da povelja, koju srpska zajednica u Sjevernoj Makedoniji svake godine dodjeljuje zaslužnom pojedincu ili zajednici, pripadne Srpskoj pravoslavnoj crkvi/SPC/.

- Prošle godine povelju smo dodelili srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku - podsjetio je Stoilković.

On je naglasio da Srbi u Sjevernoj Makedoniji sa posebnim emocijama doživljavaju Republiku Srpsku za koju je srpski narod podnio veliku žrtvu.

- Republika Srpska je za nas, ne samo institucionalna zaštita za srpski narod u BiH nego je posmatramo kao našu drugu maticu. Tako da mi, posle Beograda, imamo Banjaluku kao naš drugi glavni grad, a nadamo se da ćemo, nakon promena u Crnoj Gori i treću maticu imati u Podgorici - rekao je Stoilković.

Stoilković je naglasio da je teritorija Sjeverne Makedonije jako bitna za srpstvo i da su tamo možda ispisane i najsvjetlije stranice srpske istorije, te je izuzetno važno održavati to srpstvo.

- Mi ćemo ove godine zajedno obeležiti 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a taj datum je vezan za Kajmakčalan i proboj Solunskog fronta i oslobođenja Srbije, što nas čini ponosnim - rekao je Stoilković.

On je naveo da u Sjevernoj Makedoniji, prema popisu iz 2002. godine koji dio javnosti nikada nije priznao, živi 1,78 odsto Srba.

- Malo nas je ostalo. Mi smo na neki način na periferiji srpstva, mada je srpstvo kada je riječ o ovoj teritoriji jako interesantno, zato što mi ispod zemlje imamo brojnije srpske gradove nego iznad zemlje i što su brojni životi Srba utkani u ovu državu. Srbi u Severnoj Makedoniji intenzivno osećaju svoj svetosavski identitet i svoje korene i čine sve da ga očuvaju - poručio je Stoilković.