latinica  ћирилица
13/01/2021 |  10:41 ⇒ 10:47 | Autor: TANЈUG

Iran započeo vježbu u Omanskom zalivu, učestvuju dva nova broda (VIDEO)

Iranska mornarica započela je danas dvodnevnu vježbu raketama kratkog dometa u Omanskom zalivu, izvijestili su državni mediji.
Iranska mornarica - Foto: ilustracija
Iranska mornaricaFoto: ilustracija

To je još jedna vježba usred pojačanih regionalnih tenzija oko nuklearnog programa Teherana i američke kampanje pritiska protiv ove države, prenosi AP.

Dvodnevna raketna vježba održava se u jugoistočnom dijelu zaliva, a dva nova ratna broda iranske proizvodnje učestvuju u njoj - "Zereh" ili "oklop" koji je nosač raketa i "Makran", nosač helikoptera namijenjen za kontrolu priobalnog dijela u južnom Iranu.

Iranske vlasti najavile su juče da će biti održana pomorska vježba "Ektedar", kojima će prisustvovati komandant štaba iranskih oružanih snaga general-major Mohamed Hosein Bakeri, kao i general-major Abdelrahim Musavi i drugi visoki oficiri.

Nosač "Makran" je najveće vojno plovilo Islamske republike koje može da nosi sedam helikoptera, potvrdio je iranski kontraadmiral Hosein Hanzadija prilikom najave vježbe.

Posljednjih nedjelja Iran je intenzivirao svoje vojne vežbe.

U subotu je Revolucionarna garda održala pomorsku paradu u Persijkom zalivu, a nedelju dana ranije Iran je održao velike manevre bespilotnim letjelicama u većem dijelu države.

Takođe prošle nedelje, Iran je u Zalivu zaplenio južnokorejski tanker za naftu i zadržao članove njegove posade i nastavlja da drži brod u iranskoj luci.

U utorak je američki državni sekretar Majk Pompeo optužio Iran da ima tajne veze sa militantnom mrežom Al Kaida i uveo nove sankcije protiv nekoliko visokih iranskih zvaničnika. Iran je negirao navedene optužbe, prenosi agencija.