latinica  ћирилица
13/01/2021 |  11:11 ⇒ 11:12 | Autor: SRNA

Linta: Katolička crkva se nije suštinski odrekla ustaške ideologije

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da Rimokatolička crkva nije osudila nijednu od brojih srbomrzačkih izjava sisačkog biskupa Vlade Košića, što jasno govori da se nije suštinski odrekla ustaške ideologije.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta smatra da je izjava biskupa Košića, kako se hrvatski narod protiv zemljotresa ne može boriti kao protiv Turaka, komunista i Srba, proustaška i očekivana, te ocjenjuje da Košić javno govori ono što misli većina hrvatskih biskupa.

- To jeste, da Nezavisna Država Hrvatska nije bila genocidna i zločinačka tvorevina koja je počinila genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima, već izraz istorijskih težnji hrvatskog naroda za svojom državom - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Linta je ukazao da je za sisačkog biskupa, ali i ostale hrvatske biskupe, Marko Perković Tompson, koji u svojim pjesmama veliča NDH i svaki svoj koncert počinje sa zločinačkim pozdravom "Za dom spremni!", veliki hrvatski patriota, a ne čovjek koji širi mržnju i odobrava genocid počinjen nad Srbima, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Kardinal Bozanić i ostali hrvatski biskupi veličaju ratnog zločinca Alojzija Stepinca i odobravaju redovno godišnje održavanje mise za 35 ustaških generala i pukovnika, kao i poglavniku Anti Paveliću, što je jedan od brojnih dokaza da se Katolička crkva nije suočila sa svojom ustaškom prošlošću - podsjetio je Linta.

Linta je istakao da je Košić vjerni sljedbenik ustaškog pokreta i poglavnika Ante Pavelića i podsjetio da je sisački biskup blagoslovio 2016. godine postavljanje krsta i spomen-ploče u krugu Opšte bolnice "Dr. Ive Pedišića" u Sisku za više od 100 ubijenih ustaša 1945. godine.

- Vlado Košić je veliki obožavalac promotera ustaštva Marka Perkovića Tompsona, na čijoj je promociji knjige 2017. godine rekao kako ustaše nisu fašisti već borci za hrvatsku državu - naveo je Linta.

Linta je istakao da je sisački biskup, osim toga, rekao da je Јasenovac bio radni logor, a ne fabrika smrti, da nije postojao dječiji logor u Sisku, da zločinački pozdrav "Za dom spremni!" treba da se slobodno koristi u javnosti i da postane zvanični pozdrav "Hrvatske vojske", kao i da je veličanstveni ustanak srpskog naroda u Srbu 1941. godine protiv genocidne NDH bio "pokolj Hrvata".

Linta je podsjetio i da je Košić bio glavni inicijator podizanja spomenika kardinalu i ratnom zločincu Stepincu 2019. godine u poznatom ustaškom mjestu Zrin, u opštini Dvor na Baniji.

Sisački biskup Vlado Košić izjavio je ranije da je zemljotres danas najveći neprijatelj koji je teško predvidiv. "Ne možemo se protiv njega boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba", rekao je Košić.

Sisački biskup Košić, poznat po širenju mržnje i netrpeljivosti prema manjinskim zajednicama, u nedjelju je održao bogosluženje u spomen na 443 godine od pada tvrđave Gvozdansko 1578. godine.

- Oni su radije ostali na braniku utvrde Gvozdansko i na braniku domovine negoli se pokoriti neprijatelju i njegovoj sili. Ta borba do kraja riješila je hrvatski narod, bilo da su nas tlačili Turci, bilo komunisti, bilo Srbi - rekao je Košić.