latinica  ћирилица
13/01/2021 |  12:04 ⇒ 13:17 | Autor: TANЈUG

Hrvatska pooštrila mjere na granici

Hrvatska je pooštrila uslove za prelazak granice tako da će od 15. januara za ulazak u tu zemlju biti neophodan negativni test na virus korona i karantin u trajanju od 14 dana, saopštio je šef Štaba civilne zaštite i hrvatski mnistar unutrašnjih poslova Davor Božinović.
Granica između Slovenije i Hrvatske - Foto: HRT
Granica između Slovenije i HrvatskeFoto: HRT

Božinović je naglasio da karantin može da bude skraćen na sedam dana, ako neko sam obavi PCR testiranje u ovlašćenoj ustanovi i rezultat bude negativan.

Božinović je objasnio da je riječ o novoj odluci za granicu, da aktuelna mjera važi do 15. januara, kao i da je nova mjera usklađena s preporukama Savjeta o privremenom ograničenju neobaveznih putovanja, pogotovo država u kojima se širi i novi soj virusa korona.

Listu država kao sastavnog dijela ove odluke napraviće Hrvatski zavod za javno zdravlje, a trenutno su na listi Velika Britanija i Јužnoafrička Republika.

Božinović je rekao i da su zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena posebna pravila, pa će oni moći da uđu u Hrvatsku na osnovu prethodne saglasnosti Štaba, odnosno bez testa.

Putnicima koji u Hrvatsku ulaze zbog neodložnih razloga, sahrana, liječenja, boravak će biti odobren na najduže 12 časova.