latinica  ћирилица
13/01/2021 |  12:38 ⇒ 13:06 | Autor: SRNA

Ćeranić i Damjanović potpisali ugovor o saradnji za unapređenje i razvoj fakulteta

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović potpisali su danas u Banjaluci ugovor o saradnji ove dvije ustanove, koji će doprinijeti realizaciji projekata, s ciljem razvoja Fakulteta.
Predrag Ćeranić i Predrag Damjanović - Foto: SRNA
Predrag Ćeranić i Predrag DamjanovićFoto: SRNA

Ćeranić je istakao da je ugovor o saradnji logičan slijed i nastavak dobre međusobne saradnje Fakulteta i Zavoda.

- Ovim je naša saradnja formalizovana, te će pružiti nove mogućnosti za razvoj fakulteta - rekao je Ćeranić novinarima nakon potpisivanja ugovora.

On je naveo da je Pedagoški zavod na inicijativu Fakulteta raspisao konkurs za najbolji literarni rad o temi "Bezbjedna Republika Srpska" za učenike srednjih škola, koji je otvoren do 10. februara, te učenici mogu da konkurišu putem svojih škola i osvoje značajne nagrade od 500, 300 i 200 KM.

- Pedagoški zavod je prihvatio i našu inicijativu da se u srednje škole uvede predmet "Bezbjednosna kultura", te će kod nadležnog ministarstva nastojati da izdejstvuje povoljan ishod za ovu inicijativu - rekao je Ćeranić.

Ćeranić je kao razloge za uvođenje ovog predmeta naveo to što postojeći srednjoškolski sistem ne pruža dovoljno znanja iz ove oblasti, kao što su vanredne situacije, vršnjačko nasilje, trgovina ljudima i druge opasnosti.

Damjanović je rekao da je u toku reforma obrazovanja u Republici Srpskoj i izrazio nadu da će biti prostora za uvođenje ovog predmeta, koji ima veliki značaj za učenike.

- Ova inicijativa ima smisla i treba je podržati, jer je vrijeme takvo da naši učenici treba na vrijeme da se upoznaju o opasnostima, ali i bezbjednosnim izazovima, te da ovaj predmet bude u školskim planovima i programima već od septembra - rekao je Damjanović.