latinica  ћирилица
13/01/2021 |  13:48 ⇒ 13:52 | Autor: SRNA

Petković: Ustavni sud BiH nije nadležan i treba da odbaci apelaciju

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković smatra da Ustavni sud BiH nije nadležan da odluči po apelaciji poslanika stranaka iz Federacije BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH za ocjenu ustavnosti niza akata Republike Srpske koji se odnose na koncesije na rijeci Drini jer je riječ o podzakonskim aktima i Ustavni sud BiH tu nema nadležnost, zbog čega treba da tu apelaciju odbaci.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

Petković, koji je i šef Pravnog tima Ujedinjene Srpske, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci da pitanje državne imovine nije apsolutno regulisano i nije obuhvaćeno Ustavom BiH, te da Ustavni sud BiH i ne može odlučivati o ovoj materiji jer bi ovdje stvarao posebne pravne norme.

- Ustavni sud BiH bi u slučaju usvajanja apelacije postao i ustavotvorac, a ne samo neko ko donosi odluke po apelaciji jer bi preuzeo ulogu Parlamentarne skupštine BiH i regulisao bi neku materiju koja nije regulisana Ustavom i koja nije apsolutno njegova nadležnost - istakao je Petković.

On je naveo da bošnjačka politička elita ovim očito želi da sve ono što je ranije činila preko visokog predstavnika - oduzimala nadležnosti Republike Srpske, da to sada čini preko Ustavnog suda BiH.

- Ovim žele da oduzmu ne samo nadležnosti Republike Srpske, već i teritoriju i da prekroje dejtonsku BiH - upozorio je Petković.

Petković je podsjetio da Ustav BiH ni u jednom svom dijelu ne pominje državnu imovinu jer je državna imovina pripadala SR BiH, koja nije mogla postati imovina BiH.

- BiH, koja je stvorena od dva entiteta, nema svoju imovinu, već imovinu imaju Republika Srpska i FBiH. Današnja BiH ima samo one nadležnosti koje su joj izričito prenijeli entiteti, a ta nadležnost nisu koncesije - pojasnio je Petković.

On je rekao da se ovim želi nanijeti šteta Republici Srpskoj u smislu da joj se ne dozvoli izgradnja hidroelektrana na Drini koje bi se gradile zajedno sa Srbijom i koje bi donijele višestruku korist ne samo Srpskoj, već i BiH.

- Ustavni sud BiH sigurno će odbaciti ovu apelaciju jer bi u suprotnom proizveo političku, ali i ustavnu krizu u BiH - ocijenio je Petković.

On je rekao da je i pitanje vojne imovine u BiH identično ovom pitanju.

- Prvo je bila vojna imovina, sada su to rijeke, kasnije će biti putevi, poljoprivredno zemljište, šume. BiH želi da bude centralizovana zemlja, odnosno želi da razvlasti sva ovlaštenja Republike Srpske - da joj se oduzeme sva imovina, a što znači prekrajanje BiH - istakao je Petković.

Komentarišući najave opozicije u Republici Srpskoj da će obezbijediti skupštinsku većinu u parlamentu Srpske i "srušiti" Vladu Republike Srpske, Petković je rekao je da je opozicija gubitnik proteklih lokalnih izbora, kao i prethodnih parlamentarnih i da ne vidi mogućnost da u naredne dvije godine stvori većinu u Narodnoj skupštini, te da neće pobijediti na idućim parlamentarnim izborima.

Član Pravnog tima Ujedinjene Srpske Dragan Dakić rekao je novinarima da, kada se govori o koncesijama na rijeci Drini, da je riječ o velikoj investiciji od regionalnog, republičkog i državnog značaja, koju bez ikakvog ekonomski opravdanog razloga, a bez formalno pravnog utemeljenja, neko želi da ospori.

- BiH rizikuje odštetni zahtjev od Srbije, koji će izvjesno nastupiti u slučaju osporavanja ovog pravnog posla od Ustavnog suda BiH. Time ćemo dovesti budžet BiH pred veliki izazov plaćanjem međunarodne arbitraže - ukazao je Dakić.

Dvadeset i četiri poslanika stranaka iz FBiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH podnijela su krajem decembra prošle godine zahtjev Ustavnom sudu BiH zbog odluka Srpske o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini, u opštini Foča.